Ministerul Sănătăţii: La IML Cluj s-a respectat legea. Nu a fost ”profanare de cadavre”

 

Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică Cluj, a anunțat că ancheta făcută la IML Cluj a aratat că manipularea cadavrelor umane a fost confom legii.

 

IML a furnizat cinci cadavre, în baza unui protocol de colaborare cu UMF Cluj, ca material didactic pentru cursul organizat de UMF în perioada 18 - 21 februarie 2013, în colaborare cu Academia Chirurgică ”Durante Scacchi” din Italia. S-au efectuat proceduri diferite în timpul demonstraţiilor practice, iar la terminarea cursului cadavrele au fost depozitate în mod corespunzător în camera frigorifică a serviciului de prosectură IML Cluj, şeful serviciului fiind domnul doctor Vieru Socaciu Radu. Nu s-au constatat abateri de la prevederile legale referitoare la manipularea cadavrelor umane. Aspectele sesizate în presă sunt eronate şi sunt în contradicţie cu cele constatate la faţa locului şi certificate de documente”, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății.

 

Același lucru a fost precizat și de conducerea IML Cluj. ”Având în vedere informaţiile privind presupusa profanare a unor cadavre în cadrul IML Cluj-Napoca vă comunicăm faptul că între Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi IML Cluj-Napoca există un protocol de colaborare în baza căruia cele două instituţii desfăşoară activităţi didactice şi ştiinţifice. Aceste activităţi includ serviciile pentru exploatarea cadavrelor umane, în scopul desfăşurării activităţii didactice şi de cercetare ştiinţifică medicală. Toate procedurile efectuate asupra cadavrelor în discuţie au avut exclusiv un scop didactic şi ştiinţific, aceste proceduri desfăşurându-se în sala de autopsie a IML Cluj-Napoca şi respectiv în sala de disecţie a UMF Cluj-Napoca, în cadrul Cursului internaţional de chirurgie plastică organizat de UMF Cluj-Napoca în parteneriat cu Academia Chirurgica ”Durante Scacchi” din Italia”, a precizat Costel Siserman, directorul IML

 

Directorul nu a putut explica motivul pentru care Poliția și Parchetul au declanșat, totuși, o anchetă în cazul celor 5 cadavre decapitate: ”Punctul de vedere oficial al instituţiei este cel din comunicatul transmis”.

 

Poliţiştii clujeni au au declanșat o anchetă în urma unei plângeri penale privind profanarea de cadavre. ”Este vorba despre cinci cadavre care au fost identificate, unul de sex feminin şi cinci de sex masculin, iar sesizarea se referă la faptul că au fost tăiate capetele cadavrelor. S-a făcut o cercetare, iar aceste capete au fost descoperite. Concluziile se înaintează Parchetului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, Anca Purea.

 

Anchetatorii susțin că cele 5 capete au dispărut după cursul organizat de UMF Cluj, fiind aduse înapoi la IML Cluj înainte ca procurorii să ajungă acolo. Aceleași surse mai spun că aceste cadavre nu puteau fi folosite ca și material didactic, fiind probe în mai multe dosare.

 

Capetele tăiate de la IML Cluj au fost aduse înapoi cu PLASA! FOTO EXCLUSIV - IMAGINI ȘOCANTE

Comentarii Facebook