Luptatori anticomunisti deshumati in satul Santejude-Vale, comuna Taga. Ei faceau parte din gruparea "Partizanii Regelui Mihai"


Doi luptatori anticomunisti care au fost executati de Securitate in noaptea de 5 octombrie 1949 vor fi deshumati in localitatea Santejude-Vale, comuna Taga. Mahalean Ionita si Moldovan Ioan au facut parte din gruparea "Partizanii regeloul Mihai".

 

Operatiunea de deshumare va fi facuta in 7 septembrie si va fi coordonata de o echipa de arheologi voluntari din Cluj-Napoca, Turda si Aiud.

"Organizatia s-a constituit la Cluj in cursul anului 1948 din initiativa lui Alexandru Suciu, Gheorghe Muresan, Lazar Bondor si Ionel Manu, toti acestia fiind simpatizanti si sustinatori ai monarhiei romane. Pe langa denumirea de Partizanii Regelui Mihai, organizatia mai este cunoscuta si sub numele de Partizanii Majestatii Sale Regele Mihai I sau Armata Alba, ori, dupa unele surse, Garda Alba. Organizatia s-a extins in localitatile urbane din apropierea Clujului, de la Turda si pana la Gherla, avand foarte multi aderenti in zona rurala din jurul acestor orase. Initiatorii isi propuneau sa lupte impotriva regimului comunist si pentru readucerea regelui in fruntea tarii, de unde fusese indepartat in mod ilegal la sfarsitul anului 1947. Persoanele care au aderat la aceasta organizatie clandestina proveneau din medii sociale diferite, de la muncitori si tarani pana la preoti, notari, invatatori, profesori si militari deblocati sau chiar activi. Gruparea a fost depistata de catre Securitate, prin tradare, in luna mai 1949 pe cand era inca in faza de constituire si organizare. Zeci de oameni au fost arestati, anchetati, torturati si apoi condamnati la multi ani de inchisoare, unii fiind chiar omorati fara nici un fel de judecata. Unii dintre membrii organizatiei, pentru a evita masurile represive ale autoritatilor comuniste, au ales calea refugiului in paduri, angajandu-se in rezistenta armata", a declarat Marian Oprea, coordonatul Centrului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania.

 

Securitatea a inceput cautarea si anihilarea celor care feacu parte din aceasta grupare, iar ultimii luptatori au rezistat si s-au refugiat in satul Santejude-Vale, unde au primit ajutor si adapost. Ioan Moldovan, Ionita Mahalean si Dumitru Tagurean au fost ajutati de catre un localnic Muresan Simion, unde au si fost gasiti de echipele Biroului de Securitatea din Gherla, in noaptea de 5 octombrie 1949.

"La aceasta actiune au participat cadre de securitate si militie, efectivul deplasat in teren fiind alcatuit din circa 30 de persoane. Gospodaria lui Muresan Simion a fost inconjurata, obiectivul principal fiind reprezentat de sura in podul careia se presupunea ca se aflau ascunsi cei cautati. Sotia gazdei, Muresan Ileana, si un consatean, Moldovan Grigore, au fost obligati sa urce in podul surii si sa arunce jos fanul ce se afla acolo. Ca urmare, Mahalean Ionita, fiind si mai in varsta, s-a predat, iar ceilalti doi au incercat sa fuga. Moldovan Ioan a fost capturat imediat, insa Tagurean Dumitru a reusit atunci sa scape, fiind prins mai tarziu, dupa trecerea unui oarecare timp. Acesta din urma, dupa ce a fost arestat, a fost condamnat la pedeapsa cu inchisoarea, executand aproape sase ani in mai multe penitenciare si colonii de munca", sustin cercetatorii clujeni.

 

Ionita Mahalea si Ioan Moldovan au fost dusi la sediul Securitatii din Gherla, de unde in aceeasi noapte au fost readusi in satul Santejude-Vale si executati langa padurea Ucisor. Cadavrele au fost aruncate intr-o groapa comuna sapata chiaqr de rulele victimelor.

Oamenii Securitatii l-au impuscat in aceeasi noapte si pe Simion Muresan, sateanul care i-a gazduit pe cei trei, si a fost ingropat de fiul sau chiar in locul in care a fost impuscat.

Omorurile au fost ordonate de catre "colonelul Mihai Patriciu, directorul de atunci al Directiei Regionale de Securitate Cluj, unul din marii criminali dovediti ai Romaniei comuniste. in actiune a fost implicat si maiorul Nicolae Briceag de la Dej, un alt mare criminal comunist, pe atunci seful Serviciului Judetean a Securitatii Poporului pentru fostul judet Somes", mai arata cercetatorii CICCR.


Deshumarea va fi facuta in 7 septembrie, de la ora 9.00. cautarile celor doi vor incepe cu o zi inainte si vor fi coordonate de arheologi voluntari de la CICCR, dr. Gheorghe Petrov de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Scrobota Paul si Groza Horatiu, arheologi la muzeele din Aiud, respectiv Turda.

Comentarii Facebook