Liviu Florian strangea mita de la Vama Halmeu pentru un partid politic! Clujeanul a luat 130.000 de euro in rate


Liviu Florian, omul de afaceri din Cluj acuzat ca a luat 130.000 de euro mita pentru a intermedia angajarea unei persoane in functia de sef al Vamii Halmeu, aduna banii pentru un partid politic. Surse din randul anchetatorilor sustin ca este vorba despre PDL.

"In cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Liviu Florian a pretins de la invinuita Dobrescu Nicoleta- inspector vamal in cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro, promitandu-i ca in baza influentei pe care o are asupra faptuitorului Marginean Radu Traian - sef al Agentiei Nationale a Vamilor (ANV), si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) il va determina sa o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

Influenta de care s-a prevalat inculpatul Florian Liviu a fost reala, el facand demersuri la faptuitorul Marginean Radu Traian prin intermediul faptuitorului Predescu Eugen, astfel ca in 23 septembrie 2009 invinuita Dobrescu Nicoleta a fost delegata in functia de de sef al Biroului Vamal Halmeu prin Ordinul sefului ANV", se arata in incheierea penala la decizia de arestare pe 29 de zile, emisa de Tribunalul Satu Mare.

In momentul solicitarii banilor, Nicolae Dobrescu nu avea toata suma ceruta de omul de afaceri Liviu Florian, dar acesta s-a multumit sa primeasca mita in rate.

"Inculpatul Florian Liviu a acceptat ca suma sa ii fie remisa in transe, stabilindu-se ca banii sa-i fie predati prin intermediul coinculpatului Savu Ion. Totodata, s-a convenit ca si inculpata Dobrescu Nicoleta sa sa desemneze o persoana care sa predea banii coinculpatului Savu Ion, in asa fel incat predarea si primirea banilor sa nu se faca direct, ci prin intermediari, in acest sens Dobrescu Nicoleta l-a desemnat pe coinculpatul Nitu Ion - Romeo.

In baza intelegerii, inainte de incetarea delegarii, inculpata Dobrescu Nicoleta i-a dat inculpatului Florian Liviu intreaga suma de bani, 130.000 de euro, in transe prin intermediul coinculpatilor Nitu Ioan Romeo si Savu Ion
", mai precizeaza instanta.

In primavara anului 2010, cand a incetat delegarea Nicoletei Dobrescu, Liviu Florian si Ion Savu au revenit cu o noua pretentie financiara, de 300.000 de euro, pentru a o "sprijini" sa fie desemnata din nou in functia de sef al Vamii Halmeu, tot cu ajutorul lui Traian Radu Marginean, seful Vamilor.

"Cu toate ca invinuita Dobrescu Nicoleta i-a spus inculpatului Florian Liviu ca nu dispunde de aceasta suma si nici nu mai e dispusa sa dea banii, atat inculpatul Florian Liviu, cu complicitatea coinculpatului Sau Ion, cat si coinculpatii Nitu Ioan - Romeo si Feher Florin au cautat solutii pentru a aduna suma de 300.000 de euro, insa fara succes", se mai arata in documentul citat.

Potrivit judecatorilor din Satu Mare, cei patru inculpati reprezinta un pericol public si trebuie arestati.

"Totodata solicitarea unor sume atat de mari, 130.000 de euro respectiv 300.000 de euro, in numele si pentru un PARTID POLITIC si un sef de institutie, lasand sa se inteleaga ca delegarea si numirea intr-o functie publica se face doar pe criterii politice si nu de competenta este de asemenea in masura sa provoace in randul opiniei publice un sentiment de insecuritate si neincredere in institutiile publice", se mai arata in incheierea penala emisa de judecatorii Tribunalului Satu Mare, care au decis arestarea pe 29 de zile a lui Liviu Florian si a complicilor acestuia.

Din autodenuntul Nicoletei Dobrescu, din declaratiile date de inculpatul Florin Feher si alti doi martori, dar si din interceptarile telefonice, rezulta faptul ca Feher a intermediat legatura intre Dobrescu su Liviu Florian.

 

Surse judiciare au precizat pentru Stiri de Cluj ca partidul politic la care face referire instanta din Satu Mare este Partidul Liberal Democrat (PDL), legatura fiind realizata de Predescu Eugen, cel care a facut legatura dintre Liviu Florian si seful Vamilor, Traian Radu Marginean. 

 

Citeste si...

Liviu Florian a fost arestat vineri, 4 februarie, pe 29 de zile de judecatorii Tribunalului Satu Mare.

Florin Florian, fiul patronului de la Agroflip retinut joi de DNA, conduce masini de lux si face curse ilegale prin centrul Clujului - VIDEO

Comentarii Facebook