„La Cluj-Napoca până și cimitirele au orar de funcționare? Nu suntem la Mall”. O clujeancă n-a fost lăsată să aprindă o lumânare după ora 17


O clujeancă a sesizat Primăria Cluj după ce nu a fost lăsată să aprindă o lumânare la căpătâiul unei persoane dragi, în Cimitirul Mănăștur. Femeia a fost oprită de paznic pentru că era trecut de ora 17:00, acesta i-a și pus lacătul în față. 

„Oare cum se poate ca în anul 2024, în Cluj-Napoca, să vrei să mergi la ora 17:30 într-un cimitir, să aprinzi o lumânare la căpătâiul celor plecați dintre noi, iar portarul sau paznic ce o fi, să-ți închidă ușa în față și să pună lacăt, sa îți spună ca ai ajuns prea târziu, că programul este până la ora 17:00??? 

Cum e posibil așa ceva? E strigător la cer! La Cluj-Napoca pâna și cimitirele au orar de funcționare? Nu suntem la Mall, nu avem nevoie de personal de primire...oare suntem normali? 

Ajungem să ne luam liber de la muncă sau concediu pentru așa ceva. Este inadmisibil ce se întâmplă în cimitirul din Mănăștur și poate și în celelalte. Sper ca aceasta sesizare să ajungă la persoane responsabile și cu putere de decizie, ca asemenea aberații (orar de funcționare) să dispară”, a sesizat clujeanca. 

Ideea unui orar de funcționare la cimitir pare absolut aberantă, mai ales ținând cont de faptul că majoritatea oamenilor au un program de lucru până la ora 17:00 și le-ar fi imposibil să ajungă acolo în timpul serviciului. 

Potrivit regulamentului de funcționare aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca, cimitirul este deschis accesului zilnic, după următorul program: 

  • 01 aprilie – 15 noiembrie, între orele 08,00 – 21,00;
  • 16 noiembrie – 31 martie, între orele 08,00 – 17,00.

Amintim că, zeci de familii din Cluj-Napoca sunt nevoite să mute mormintele ce le aparțin, din Cimitirul Mănăștur, în urma unei decizii luate de magistrații Judecătoriei Cluj-Napoca. Primăria trebuie să mute mormintele pentru a face loc unui ansamblu rezidențial după ce instanța a decis că între morminte și viitorul proiect imobiliar trebuie să fie o distanță de cel puțin 53 de metri.

Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca este obligat de instanță să strămute peste 500 de morminte din Cimitirul Mănăștur, după ce a pierdut procesul intentat de societatea Asus SRL, patronată de omul de afaceri Sorin Virgil Vamoș. Magistrații de la Judecătoria Cluj-Napoca au stabilit, la data de 10 ianuarie 2024, că cimitirul a fost extins ilegal, nefiind păstrată distanța legală de protecție de 53 de metri față de limita de proprietate cu terenul societății. Astfel, municipalitatea trebuie să aducă terenul în cauză la starea inițială.

Comentarii Facebook