Fost agent de politie la Inmatriculari Auto Cluj, trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu


Procurorii din cadrul DNA-Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a fostului agent de politie Valean Petru si a altor doi inculpati.

 

Potrivit procurorilor, Valean Petru, fost agent sef de politie, angajat in cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Cluj - Biroul Inmatriculari, este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu, uz de fals, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la fals in înscrisuri sub semnatura privata.

 

In acelasi dosar, au mai fost trimisi in judecata Oltean Adrian, acuzat de trafic de influenta, dare de mita, complicitate la abuz in serviciu si fals in inscrisuri sub semnatura privata, si Obrejan Radu Iulian, acuzat de cumparare de influenta, trafic de influenta si complicitate la dare de mita.

 

Procurorii sustin, in rechizitoriu, ca Valean Petru, in calitate de agent sef de politie, "a procedat la inmatricularea unui numar de 22 de autovehicule, cunoscand ca nu a fost achitata taxa de prima inmatriculare si respectiv, ca in cazul a 20 dintre acestea, nu exista documente reale de plata a taxei de prima inmatriculare. Pentru a crea o aparenta de legalitate a actelor sale, in perioada ianuarie - martie 2008, Valean Petru a atasat la dosarele de inmatriculare ordine de plata falsificate prin care se facea dovada platii taxei de prima inmatriculare in mod nereal. Aceste ordine de plata au fost completate in fals de Valean Petru, Oltean Adrian si de catre alte persoane".

 

Pentru inmatricularea a 16 dintre cele 22 de autovehicule, Valean Petru ar fi primit de la Oltean Adrian si alte persoane 18.900 euro si 7.950 lei. Oltean Adrian este acuzat ca a actionat ca un intermediar si a pretins si primit de la inculpatul Obrejan Radu Iulian si de la alte trei persoane sume de bani, asigurandu-i ca are influenta asupra unor functionari publici din cadrul Biroului Inmatriculari Cluj, pe care ii poate determina sa inmatriculeze mai multe autovehicule fara plata taxei speciale de prima inmatriculare.

 

Procurorii sustin ca in acest fel bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 175.000 de lei, iar Directia de Finante s-a constituit parte civila in dosar. Dosarul a fost inaintat spre judecare Tribunalului Cluj.

 

Potrivit unui comunicat al DNA, Valean Petru a mai fost trimis in judecata in 7 iulie 2008 pentru fapte similare, iar printr-o sentinta definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din aprilie 2010 el a fost condamnat la 5 ani de inchisoare.

Comentarii Facebook