Miercuri 24 Aprilie

Filarmonica de Stat "Transilvania”, acasă după 10 ani! VIDEO

 

Noua stagiune a Filarmonicii de Stat “Transilvania” s-a deschis marţi, 18 septembrie, cu o serie de repetiții în noua sală de concerte a UBB, de unde Filarmonica a fost gonită de fostul rector Andrei Marga.

În sala Auditorium Maximum, în care Filarmonica de Stat "Transilvania" a revenit după 10 ani, a fost montat și un nou pian. Este vorba despre un pian Steinway, unul dintre cele mai bune din ţară, care a costat în jur de 600 de mii de lei. 

Astfel de achiziţii mai există la Academia de Muzică şi la filarmonicile din Timişoara şi Ploieşti.

De asemenea, Filarmonica de Stat “Transilvania” va fi gazda celui mai important festival de muzică clasică din România, după festivalul internaţional bianual George Enescu - "Toamna Muzicală Clujeană". Ediţia din acest an a Toamnei Muzicale Clujene începe în data de 30 septembrie şi se va întinde pe durată a 3 săptămâni, până în 21 octombrie.
 
"Acest festival înseamnă tradiţie pentru Cluj, pentru Transilvania", a precizat rectorul UBB Ioan Aurel Pop.

Revenirea Filarmonicii de Stat ”Transilvania” în sediul UBB este "o necesitate a noastră şi mă bucur că împreună cu ce de la Consiliul Judeţean am găsit calea dialogului", a mai adăugat rectorul UBB.

Proiectul a fost susţinut şi de Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, cel din urmă alocând suma de 350 de mii de lei.

Stagiunea va avea debutul vineri, 21 septembrie, de la ora 19:00. Soliştii vor fi Ana Torok şi soţul ei, violoncelistul Ysolt Totok, colegi în Orchestra Simfonică a Filarmonicii, dar şi în Cvaretul Aecadia. Prezenţa celor doi în această formulă este o premieră.

"Vrem ca aceasta să fie cea mai bună sală de concerte din România", a spus directorul Filarmonicii, Marius Tabacu.

Concertul îl va avea ca dirijor pe Paul Mann din Anglia. Programul include lucrările "Dublul concert pentru vioară şi violoncel în la minor, op. 102", de Johannes Brahms (1833-1897), respectiv Simfonia nr. 6 Re major, op. 60 (1880), de Antonin Dvorak (1841-1904).

 

În ceea ce priveşte chiria, Filarmonica plăteşte suma de 30.000 de lei pe lună, mai mică faţă de cea pe care era nevoită să o plătească în timp ce rector al UBB era Andrei Marga.

La eveniment a fost prezent şi preşedintele CJ Cluj, Cluj Horea Uioreanu, care, pentru câteva secunde, s-a aşezat în pe scaunul din faţa pianului, afirmând că: "Este cu adevărat ceva preţios. Este o investiţie bună".


"Dorim să realizăm un program de educare a tineretului în şcoli, în sensul de a plăti abonamente la matinal dumincă sau sâmbătă, la Filarmonica, în aşa fel încât cultura să intre în casele fiecăruia", a mai declarat Horea Uioreanu.

 

Anca Baciu

 

Comentarii Facebook