Fany, firma care l-a "sponsorizat" pe Radu Bica, avea preturi "umflate" pe ruta Cluj - Floresti


Locuitorii din Floresti au reclamat inca din 2008, cand firma Fany a castigat licitatia de transport pe rutele din comuna, faptul ca preturile sunt "umflate". Firma foloseste tarife de 3 ori mai mari fata de alte rute din judet.

Asociatia CIVICA FLORESTI a formulat in luna mai 2011 o petitie impotriva preturilor impuse de Fany. Pe ruta Cluj-Napoca - Floresti, compania foloseste un pret de 0,50 de lei pe kilometru, astfel ca un drum de 8 kilometri costa 4 lei. Pe celelalte rute din judet, tarifele sunt mult mai mici cu toate ca distantele sunt mai mari: Cluj-Napoca - Dej, 0,13 lei/km (7 lei biletul), Cluj-Napoca - Huedin 0,14 lei/km (7 lei biletul) si Cluj-Napoca - Turda, 0,17 lei/km (5 lei biletul).

 

 

Compania a castigat in 2008 licitatie de transport persoane pe ruta Cluj-Napoca - Floresti, eliminand din joc Regia Autonoma de Transport Urban Calatori (RATUC) Cluj.

In ciuda diferentelor mari de pret, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, declarat in presa la inceputul anului 2011 ca: "Licitatia la care au participat aceste firme pentru a intra pe rutele pe care opereaza in prezent a fost organizata in 2008. Nu noi suntem cei care am organizat aceasta licitatie, trebuie spus de la bun inceput. Licitatia s-a derulat la Bucuresti, treaba noastra a fost doar sa fixam aceste trasee. Am constatat ca majoritatea preturilor propuse pentru fiecare ruta in parte sunt aceleasi, ba chiar mult mai mici".

Presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a spus si el ca firmele private nu pot circula fara costuri ca si regiile. "O firma privata nu functioneaza precum o regie de stat. Nu e acelasi lucru ca si la RATUC, care functioneaza in municipiul Cluj-Napoca si care, daca are vreo gaura, imediat consiliul local o acopera. Firmele private nu primesc nimic de la stat", a spus Tise.

Itele acestei licitatii s-au lamurit o data cu rechizitoriul de trimitere in judecata a lui Radu Bica. Procurorii DNA Cluj au spus ca vicepresedintele CJ Cluj a fost intr-o vacanta in Austria pe banii patronului de la Fany, Stefan Cadar. Acesta a depus chiar si marturie, precizand ca a facut "plata unei vacante ce se ridica la 400-500 de euro, excede unei relatii normale de prietenie, de bun simt".

Ba mai mult, apartamentul pe care Radu Bica il folosea in Cluj-Napoca, pe strada Teodor Mihali, apartinea omului de afaceri Stefan Cadar. Acolo, intr-o canapea, procurorii DNA Cluj au gasit 10.000 de euro primiti ca mita de la Aspazia Droniuc, care "vana" contractul de mentenanta de la Cluj Arena.

In rechizitoriul de trimitere in judecata, procurorii DNA Cluj arata ca Aspazia Droniuc "s-a deplasat la sediul Consiliului Judetean Cluj, dupa ce in prealabil a convenit telefonic cu inculpatul Radu Bica ca-l va cauta, l-a preluat pe inculpat din fata institutiei si, impreuna, s-au deplasat pe cateva strazi din municipiul Cluj-Napoca. Intre timp ce se aflau in autoturismul invinuitei, aceasta i-a remis inculpatului Bica suma de 43.000 de lei, promitandu-i ca-i va remite si diferenta de 10.000 de euro, cat de curand, acesta acceptand inca o data, primirea intregului folos material necuvenit. Primind banii, inculpatul Radu Bica i-a cerut invinuitei sa il caute din nou in cursul zilei de joi, 4 noiembrie, cand va fi in masura sa-i dea mai multe date despre conditiile din caietul de sarcini privind viitoarea licitatie pe Cluj Arena". Procurorii nu dau detalii suplimentare despre acest caiet de sarcini, care este, in realitate, un document public.

".... Am ajuns in fata Consiliului Judetean Cluj undeva inainte de 13.00 si l-am sunat pe Radu Bica si acesta mi-a cerut sa il astept sa coboare. Dupa cateva minute a venit la mine la masina, a intrat in masina mea si mi-a cerut sa il duc undeva in apropiere ca are o treaba. Am iesit cu masina pe strada Dorobantilor, apoi am luat-o pe strada cu Iulius Mall, am intors la acel sens giratoriu din dreptul mall -ului si, la indicatia lui Radu Bica, am intrat pe o straduta ingusta la dreapta, unde am oprit exact unde mi-a cerut acesta, in dreptul unui bloc.

In timp ce stationam, i-am data acestuia suma de 43.000 de lei pe care o aveam pregatita in autoturism, banii fiind introdusi intr-o punga de plastic si intr-o punga de hartie. I-am spus ca sunt 43.000 lei, acesta a luat banii si, la intrebarea mea cand pot sa il caut, mi-a spus ca ne auzim pe joi, ca numai joi poate sa imi dea detalii legate de licitatia care ma interesa pe mine. I-am zis ca restul de bani o sa-i dau imediat ce o sa pot, iar dansul a zis ca OK, cand o sa pot...", a spus Aspazia Droniuc in fata procurorilor DNA Cluj.

 

Radu Bica a fost trimis in judecata, iar procesul va incepe la Tribunalul Cluj.

 

Citeste si...

Radu Bica, trimis in judecata! Citeste interceptarile: "Are nevoie urgent, urgent de 10.000... de pachetele de dragoste"

Radu Bica a fost intr-o vacanta in Austria platita de patronul Fany, Stefan Cadar, sustin procurorii DNA

Comentarii Facebook