Drumul din Sopor e cimitirul mașinilor! Oamenii așteaptă o minune: Poate chiar e mai ușor să faci metrou, decât un drum - VIDEO


Un clujean care locuiește în Sopor s-a sesizat după știrea publicată de Știri de Cluj cu o mașină scufundată în mocirlă pe un drum din Vultureni și a prezentat care este starea drumului din Sopor, la 2 - 3 km de Baza Sportivă din Gheorgheni.

Drumul este plin de gropi și pe alocuri, dacă nu știi locul, riști să te scufunzi cu mașina. ”Au venit și aici, ca și în Vultureni, au săpat și au pus conducte, iar apoi au pus pământ. Așteptăm de mai bine de 10 ani asfalt pe acest drum, dar nu ne bagă nimeni în seamă. Poate chiar e mai ușor să faci metrou, decât un drum, așa cum a spus primarul Emil Boc, că centura se face mai greu decât metroul”, ne-a spus un locuitor furios. 

Oamenii din Sopor au protestat și au cerut asfalt

Problemele de pe strada Soporului sunt vechi, iar oamenii au protestat în 2013, ieșind cu lopețile pentru a astupa gropile. 

În 2015, strada Soporului a fost inundată, iar primarul Emil Boc s-a dus personal acolo și a promis că strada va fi asfaltată.

În 2018, edilul a venit cu noi promisiuni. ”Pregătim un proiect integrat pentru tot ce înseamnă Sopor, nu doar stradă, proiect urbanistic integrat care să delimiteze totul foarte clar pentru că acolo pentru că acolo va fi un cartier, poate nu chiar de talia Mănășturului. Am stabilit tema de proiectare și se lucrează deja la ea ca Primăria să facă un plan urbanistic integrat al Soporului, inclusiv pentru modernizarea străzii, dar și pentru a stabili centrul de cartier, școală, grădiniță, punct de comerț, primărie de cartier prin delimitarea acum, înainte de extinderea Soporului, pentru a nu avea în timp probleme. Dacă lăsăm la sfera privaților, niciunul nu va avea viziunea integrată să lase loc pentru școală, grădiniță, primărie de cartier etc. Se creionează rețelele de utilități și arterele principale, cu dimensiunile care trebuie, după care se vor emite în continuare autorizații de construcție. Dacă lăsăm să se construiască haotic, în sensul că fiecare își face PUD sau PUZ individual, se pierde din vedere ansamblul și atunci ne trezim cu străzi înguste, că nu avem străzi, că nu avem grădinițe”, a declarat primarul Emil Boc.

De atunci s-a așternut liniștea pentru proiectul acesta, considerat unul de o mare importanță pentru că ar asigura extinderea Clujului dincolo de centru și zona semicentrală, ambele vânate de băieții deștepți din imobiliare, care știu că în Sopor nu pot cere pe un apartament același preț ca și pe strada Constantin Brâncuși, devenită zonă de regenerare urbană.

Emil Boc vrea să ducă metroul în Sopor

La o dezbatere publică din februarie 2021, primarul a spus că metroul va merge până în Sopor.

Primarul Emil Boc a explicat la dezbaterea privind Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) pentru perioada 2021 – 2030 că ”viziunea noastră este următoarea: Clujul gândește în limbaj metropolitan și în termeni precum verde, digital și rezilient. Trenul metropolitan va dezvolta economic Clujul metropolitan și va asigura o mobilitate verde nepoluantă, precum și atragerea de investiții străine, pe un areal de aproape 49 de kilometri. Acesta va porni de la infrastructura de cale ferată existentă, iar studiul de fezabilitate va fi gata în luna august a acestui an. Am extins proiectul până la comuna Gârbău și vom avea stații noi inclusiv pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, la Tetarom, la Clujana, dar și la aeroport. Acest proiect practic leagă gara de aeroport și este finanțabil pe fonduri europene, fiind inclus în Planul de Redresare și Reziliență. Metroul va porni din capătul Floreștiului, va merge pe la Spitalul regional de urgență și va ajunge la podul Ira, unde se intersectează cu trenul metropolitan. Aici avem în vedere două ramificații: una spre Sopor și una spre Bulevardul Muncii, pentru a conecta mai bine și zona de nord a orașului, care va fi un punct major de dezvoltare”. 

În Sopor va apărea cândva un cartier nou, de mărimea Mănășturului. Probabil abia atunci va apărea și asfaltul. 

Comentarii Facebook