Cum a rezolvat o comună din Cluj problema facturilor uriaşe: „Cetăţenii nu vor mai fi îngropaţi de costurile de la energie și gaze"


În contextul crizei energetice, tot mai multe comune vor să devină independente energetic. În această situație s-a aflat și comuna Iclod din județul Cluj, unde conducerea primăriei a achiziționat din bugetul propriu aproape 50 de panouri fotovoltaice. 

Astfel primăria, şcoala, sala de sport, casa de cultură, grădiniţa și stadionul din comună sunt independente energetic. Investiția s-a ridicat la 37.000 de euro, iar edilul vrea să extindă proiectul. 

Rata de amortizare a investiției este undeva la trei ani de zile, potrivit estimărilor făcute de autorități. Primarul are în vedere o soluție asemănătoare pentru iluminatul public. Edilul spune că se gândește cu tristețe la momentul în care o să dispară subvenția la energia electrică și gaz: „Facturile cad pe cetățeanul de rând care va fi îngropat de costurile de la energie și gaz", apreciază edilul Emil Ioan Pîrțoc, potrivit Antena 3 CNN.

Pe PNRR avem deja contractată o lucrare de un hectar de panouri fotovoltaice care sa fie infuzată în iluminatul stradal, ceea ce ar face ca tot ce ţine de primărie, ca şi consumatori mai importanți, să fie independent din punct de vedere energetic”, mai spune primarul.

Centralele instalate sunt în sistem on-grid, ceea ce înseamnă că vor livra surplusul de energie produsă în sistemul național de energie electrică, urmând să beneficieze de compensarea cantitativă a energiei electrice active livrate sau consumate, notează sursa citată.

Comentarii Facebook