Concurs internațional pentru modernizarea Pieței Mihai Viteazu

 

Piața Mihai Viteazu va fi amenajată în urma unui concurs internațional de arhitectură.

 

În 18 ianuarie 2013, ora 11.30, la sediul Primăriei Cluj-Napoca se va semna un protocol de colaborare in vederea organizarii unui concurs de solutii in doua faze pentru acest obiectiv. 

 

În cadrul acestui protocol se va constitui un parteneriat între Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România. Documentul stabilește modul în care va decurge acest parteneriat, condițiile și obligațiile părților în vederea organizării concursului. Urmează ca o analiză de buget ulterioară acestei faze să identifice posibilitatea ca acest concurs să fie unul internațional. 

 

În anexele acestui document este delimitata zona care urmeaza sa fie studiata in prima faza a concursului, este propus un calendar de lucru si sunt enumerate cateva elemente constitutive ale viitorului concurs alături de cateva elemente de buget. Ulterior acestei etape va debuta construirea efectiva a temei de proiect, se va alcătui regulamentul de concurs, se vor cumula studiile si cercetarile preliminare necesare fundamentarii, si se vor incepe demersurile de alcatuire a juriului international”, se arată într-un comunicat al Ordinului Arhitecților din România (OAR).

 

Concursul urmărește o abordare urbanistică largă a unei întregi zone vitale a centrului orașului. ”Piața Mihai Viteazu este un nucleu de atenție deosebit de important atât că dimensiune cât și ca poziționare în relația cu celelalte spații publice și obiective de interes ale zonei centrale. Considerăm ca deosebit de importantă analizarea structurală a întregii zone utilizând concursul de soluții ca metoda de lucru deoarece astfel se poate colecta un număr mare de variante și se pot stabili precis prioritățile și potențialul adevarăt al zonei. Astfel vom avea în final un instrument general care să stea la baza abordării oricărui obiectiv din areal într-o ordine de prioritate racordată la un plan de investiții pe termen mediu și lung. Acest mod de abordare este un prim pas spre alcătuirea unui ” master plan” urbanistic, care să lege într-o politică coerentă de investiție toată rețeaua urban”, se mai arată în comunicarul OAR.

 

Piața Mihai Viteazu se modernizează complet: Traficul și transportul în comun se schimbă - VIDEO

Comentarii Facebook