Comisarul Gheorghe Tomescu se temea sa nu fie linsat de multime! Politistul a omorat un barbat pe trecerea de pietoni si a fugit


Comisarul Gheorghe Tomescu nu a oprit dupa ce a calcat pe trecerea de pietoni un barbat din Bistrita Nasaud pentru ca se temea ca va fi lisat de oameni, se arata in motivarea sentintei prin care a fost arestat pe 29 de zile.

Politistul a mai spus in fata judecatorilor ca s-a dus direct acasa pentru ca era urmarit de doua autoturisme si s-a temut pentru viata lui. "Inculpatul arata ca a avut temerea ca va fi linsat de oamenii aflati la fata locului si nu a oprit la niciun post de politie din cauza ca a fost urmarit de doua masini, in care se aflau mai multe persoane", precizeaza in motivare judecatorul Monica Rodica, de la Curtea de Apel Cluj.

Din dovezile prezentate Instantei, rezulta ca Gheorghe Tomescu a consumat bauturi alcoolice inainte de a se urca la volan. "Analizand actele de cercetare penala efectuate pana in prezent si anume: procesul-verbal  de cercetare la fata locului din care rezulta starea buna a carosabilului, vizibilitatea buna specifica pe timp de noapte, in zona actionand indicatoare rutiere de presemnalizare trecere pentru pietoni si trecere pentru pietoni, apoi, actul eliberat de Serviciul de ambulanta Bistrita Nasaud din care rezulta ca victima accidentului rutier a fost gasita decedata la marginea soselei, apoi, procesul-verbal de depistare a conducatorului auto, proprietar al autoturismului care a cauzat accidentul rutier, in persoana inculpatului aflat la ora  depistarii sale la domiciliul sau, declaratiile martorilor audiati pana in prezent, care certifica ca inculpatul a consumat in prealabil bauturi alcoolice, iar dupa comiterea accidentului doar a incetinit masina, plecand de la fata locului, declaratiile inculpatului de asemenea relevante sub diferite aspecte, curtea apreciaza ca in cauza exista indicii temeinice care sa conduca la presupunerea rezonabila ca inculpatul este autorul faptelor pentru care este cercetat", a mai subliniat judecatorul.

Magistratii clujeni au decis ca politistul trebuie cercetat in stare de arest pentru ca opinia publica asteapta un exemplu in astfel de cazuri.

"Pericolul concret are un sens mult mai larg si presupune o rezonanta a acelei fapte in randul colectivitatii, de natura a naste temerea ca impotriva unor asemenea persoane periculoase organele judiciare nu reactioneaza eficient. Sentimentul de insecuritate din randul colectivitatii poate proveni din imprejurarea ca o persoana care a comis o infractiune de o gravitate iesita din comun este cercetata in stare de libertate, circumstante ce ar putea incuraja si alte persoane sa comita infractiuni. Apoi, raportat la modul in care se presupune ca a actionat inculpatul, la faptul ca acesta este ofiter de politie judiciara in cadrul IPJ Cluj, chiar la Serviciul Rutier, astfel ca are cunostinte detaliate cu privire la metodologia de cercetare a infractiunilor in domeniul circulatiei pe drumurile publice, curtea apreciaza ca pentru o buna desfasurare a urmaririi penale se impune privarea de libertate a inculpatului", a mai aratat judecatorul Monica Rodica.

Reprezentantul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, procurorul Mircea Pasca, a precizat ca Gheorghe Tomescu trebuie arestat pe 29 de zile pentru ca reprezinta un pericol publioc.

"Au fost audiati doi martori care au aratat ca autoturismul care a lovit pietonul a incetinit pentru putin timp, fara sa opreasca, iar apoi si-a continuat deplasarea. In opinia sa, inculpatul nu se afla in asa mare temere incat a ales sa se opreasca acasa, in loc sa mearga la cea mai apropiata sectie de politie. De altfel, acesta s-a dus direct acasa, s-a schimbat, si-a dat jos uniforma de serviciu si nu s-a grabit deloc sa mearga la politie", a declarat procurorul Mircea Pasca in fata instantei.

"Pericolul pentru ordinea publica rezulta din rezonanta sociala a infractiunilor savarsite, raportat la persoana inculpatului, care este un om al legii, avand calitatea de ofiter de politie judiciara in cadrul IPJ Cluj chiar la Serviciul Rutier. Inculpatul cunoaste in detaliu metodologia de cercetare a infractiunilor din domeniul circulatiei pe drumurile publice datorita functiei pe care o ocupa si tocmai de aceea a refuzat sa faca testul de respiratie. Inculpatul a sustinut ca nu i s-a cerut acest lucru, dar exista la dosar procesul-verbal intocmit in prezenta a doi martori asistenti, conform caruia a refuzat testarea cu acel aparat, crezand ca astfel nu vor exista indicii cu privire la consumul de alcool", a mai afirmat procurorul, potrivit motivarii sentintei de arestare.

Aparatorii lui Gheorghe Tomescu au cerut instantei sa respinga cererea procurorilor pentru ca "infractiunea de ucidere din culpa nu reclama arestarea inculpatului pe durata cercetarilor si a urmaririi penale. Cu privire la infractiunea de parasire a locului accidentului, arata ca suntem in faza datelor si a indiciilor, iar vinovatia inculpatului va fi stabilita cu certitudine de abia in urma examinarii starii de fapt", a afirmat avocatul Lucian Cristea.

"Inculpatul s-a panicat, nu a stiut cum sa reactioneze cand a vazut acei oameni care veneau si a parasit locul accidentului. Putea sa se ascunda, sa lase masina intr-un loc si sa fuga, dar nu a facut acest lucru. Atunci se pune intrebarea de ce sa nu fie crezut cand spune ca dorea sa mearga la politie?", a mai motivat avocatul.

Curtea de Apel Cluj a decis sa cercetarea lui Gheorghe Tomescu in stare de arest pe 29 de zile.

Comentarii Facebook