Clujenii care vor să întemeieze o familie își pun problema mutatului la Oradea: Nu-mi convine să ard 250k pe un duplex, fără un petic de pământ


Clujenii se gândesc tot mai mult să lase orașul și să se mute în Oradea. Orașul nostru este mult mai vibrant pe fondul prezenței numărului mare de tineri în oraș, însă nu are o politică de dezvoltare favorabilă familiilor tinere. Prețurile la imobiliare cresc în continuu, în timp ce salariile stagnează. Nu excelăm nici la capitolul infrastructură. În Cluj, se promit centuri, pasaje, metrou, trenuri metropolitane, dar de ani de zile aceste proiecte se fac numai acte. La Oradea, s-au făcut pasaje, poduri și acum se implementează un tren metropolitan.

„Mă tot gândesc de ceva vreme să mă apuc să-mi iau o casă în Oradea, din simplu fapt că mi-aș dori un copil și aș vrea să crească într-o casă, nu un apartament, iar de ars 250k euro pe un duplex în Cluj cu nici măcar un petic de pământ unde să-ți pui covorul la intrare parcă nu îmi convine, păreri, opinii, impresii?”, a pornit un clujean o polemică pe platforma Reddit.

Întrebarea a adus în discuția clujenilor o temă acută  - plecarea din Cluj-Napoca pe fondul scumpirilor exagerate. 

„Dacă vrei copil și ești ok cu un stil de viață mai chill, Oradea o să fie mai bună decât Clujul. Infrastructură mai bună, estetic mai drăguț, băi termale și granița lângă, și în opinia mea și mâncarea în general, patiseriile, prețul serviciilor mai bune. Pe partea de tineri smart (aici e discutabil, dar ca fost oradean am văzut cum vasta majoritate a colegilor smart s-au mutat de acolo), joburi (dacă nu ești inginer sau la producție) și viața de noapte stă mai rău, dar depinde de ce vrei tu”, a comentat cineva care s-a mutat din Oradea la Cluj.

„Eu sunt din Oradea și stau în Cluj. Și Oradea are minusurile ei. Nu toate industriile sunt la fel de dezvoltate. Joburile sunt mai puține cu salarii mai mici. Pe partea de grădinițe, creșe școli însă, recomand cu încredere”, a mai punctat cineva.

„Mult succes, sa știi că te înțeleg perfect, noi suntem într-o fază mai avansată, avem copilul, urmează mutarea, dar nu în Oradea ci în Baia Mare”.

„Îți înțeleg situația total. Ai dreptate. Clujul e al mafiei imobiliare, mulți agenți habar nu au, doar joacă hora”.

„Clujul nu are infrastructura necesară pentru cei ce locuiesc în afara orașului și vor să lucre în oraș. În alte țări sau orașe nu e problema dar în Cluj la orice intrare în oraș stai 40 de minute dimineața. Oradea e pe altă planetă față de Cluj la infrastructură”.

„Cum considerați, dar, de ce nu m-am mutat eu înapoi acasă: surle și trâmbițe pentru că se deschide o nenorocită de fabrică de cauciucuri care va polua tot (emisii zero de CO2 în excel, să dea bine la PR), plin ochi de joburi minimum wage în parcul industrial european. Probabil 5% posturi de calificați restul tanti nutzi la banda în ture 12/24 12/48. Zero mediu business, cateva startups și în rest subsidiare transpirate de la Cluj (deschid birou la Oradea ca e cu 30-40% mai puțin salariul) și oricum în total sunt mult mai puține. Iar cum munca remote s-a terminat, toți vor hibrid 1-2 zile pe săptămână, game over”, a încheiat un orădean polemica. 

Comentarii Facebook