Cluj: Bătrân de 72 de ani, UMILIT, evacuat și cu banii luați! Stă sub cerul liber și acuză. Proprietarii casei au AMNEZIE - FOTO


Un bătrân de 72 de ani a fost evacuat dintr-o casă în care stătea în comuna Viișoara, iar acum locuiește pe marginea drumului, de 3 săptămâni, într-o mașină. Proprietarul, care l-a evacuat și i-a luat 10.000 de euro garanție, spune că l-a găzduit acum 6 ani din milă. Cei 10.000 de euro apar în contractul de închirere.

În 2015, am târguit cu o casă în Viișoara. Prețul pe care l-am oferit a fost de 500 de milioane de lei (50.000 de lei). Am zis că nu am mai mult. După câteva zile m-a sunat Feher Zsolt (consilier local UDMR) și mi-a spus că e bine și 10.000 de euro. Au zis să duc banii la firmă și am luat bani împrumut pe lângă ce aveam eu. M-am dus la firmă, dar ei nu au putut da un extras de carte funciară. Nu mi-am dat seama atunci care e problema. Am avut încredere în ei. Am semnat un contract de închiriere și au trecut suma de 10.000 de euro drept garanție. Mi-au blocat banii și de trei săptămâni m-au scos afară. Eu înțeleg că pierd casa că așa a fost făcut contractul, dar să îmi restituie garanția”, ne-a relatat Szekely Stefan.

Viisoara 8.JPG

Acesta spune că a încercat în ultimii ani, în mai multe rânduri, să își recupereze garanția de 10.000 de euro sau să îi fie vândută casa definitiv, dar fără succes. 

În 2020, acum 5 luni, am făcut plângere pentru înșelăciune. Roșu și Feher au declarat în fața procurorilor că banii se restituie. 

Eu am dat banii ca și garanție. Cine dă 50.000 de lei să meargă în chirie. 

Când am fost chemat la declarație la procurorii din Câmpia Turzii, am zis că eu am fost chemat la firmă să cumpăr casa. Nu a fost nicio discuție despre chirie. Cine dă 50.000 de lei să stea în chirie? Dacă muream după 2 - 3 luni de la semnarea actului, ce se întâmpla? Nu s-a stabilit nicio chirie. Eu sunt în pierdere, pentru că am 72 de ani. Puteam lua altă casă în ultimii 5 ani.

Baie nu am avut, gazul a fost tăiat. Am schimbat geamurile. Între timp, am tot negociat alte case cu 9.000 - 10.000 de euro, dar nu le-am putut lua pentru că nu mi-au restituit garanția”, a mai spus Szekely Stefan. 

Viisoara 10.JPG

Acum trei săptămâni, bătrânul a fost evacuat, iar casa a fost vândută, relatează acesta. ”Casa a fost vândută la alții. Au vândut-o cu 20.000. S-au folosit și de banii mei și de banii de la bancă luați împrumut și acum au vândut și cu profit. Asta nu prea e creștinește. Eu am fost înșelat. Acum încearcă să spună că am adus stricăciuni, că nu am plătit utilitățile și impozitul. Pai dacă ei erau proprietari, nu ei ar fi trebuit să plătească impozitul?”, a mai spus Szekely Stefan.

Viisoara 4.JPG

Acesta locuiește acum pe marginea drumului, într-o mașină. Spală hainele într-un lighean și nu s-a mai spălat de 3 săptămâni.

O rudă a bătrânului a explicat cum stau lucrurile

O rudă a bătrânului a explicat mai clar ce s-a întâmplat: ”Dl. Feher (consilier local UDMR) a omis, însă, să îi spună cumparatorului la momentul semnarii contractului, ca imobilul este deja garantia pentru un imprumut bancar, lucru pe care Szekely Stefan l-a aflat abia in februarie 2020 din extrasul de carte funciara in care din anul 2013 era trecuta banca.

Conform intelegerii initiale, contractul initial era unul pentru chirie, pentru ca si firma era in lichidare sau insolventa si victima Szekely Ștefan trebuia sa isi finalizeze un litigiu anterior pentru a putea avea ceva intabulat pe numele lui.

În cel mai scurt timp, imediat ce firma isi rezolva problemele, contractul de chirie trebuia schimbat într-unul de vanzare cumparare.

Lucru care nu s-a mai intamplat pentru ca, chiar dacă victima și-a rezolvat problema de litigiu destul de repede, timp de mai bine de 4 ani domnii Feher si Rosu au tot promis acestuia ca problemele firmei se vor rezolva in curand.

Pentru ca preturile imobilelor cresteau, domnii s-au razgandit si nu a mai vrut sa vanda casa la acelas pret, dar nu mai vroiau nici sa inapoieze suma incasata deja si au reinterpretat contractul de inchiriere dupa bunul plac.

Invocand astfel, faptul ca nu exista nicăieri o chirie gratuită, ca victima nu a plătit impozitele pe imobil (lucru care nu sunt în obligația unui chiriaș niciodată, ca au avut cheltuieli cu evacuarea lui etc).

În urma cu un an, un an si jumatate, domnii Feher și Roșu i-au făcut o nouă oferta de preț lui Szekely Ștefan, 15 mii EUR, daca dorește sa cumpere casa.

Astfel ca daca dorea sa cumpere casa, ar fi trebuit sa mai plateasca inca 5 mii EUR, desi in 2015 platise deja integral suma pe care au convenit-o impreuna.

Pentru Szekely Stefan a fost un lucru de neacceptat, si a oferit in plus suma de 2000 EUR, din pacate nu avea suma de 5 mii EUR.

Astfel victima a fost chiar nevoita initial sa ramana pe loc, desi conform contractului trebuia sa isi recupereze banii integral, asa cum scrie in contract "banii se restituie integral"

Acum însă, victima a ajuns în strada, pentru ca asa cum era de așteptat, împrumutul la bancă nu a mai fost plătit, iar din informațiile deținute de Szekely Ștefan, lichidatorul s-a înțeles cu banca și casa a fost vanduta altei persoane”.

Consilierul local Feher Zsolt spune că el nu are nicio implicare

Consilierul local Feher Zsolt a declarat pentru Știri de Cluj că lucrurile s-au întâmplat așa cum scrie în contract și că a fost vorba despre închierea spațiului, nu despre o vânzare. 

Eu l-am sunat în 2015 și i-am spus că acea casă este de închiriat. Este exact cum scrie în acel contract de închiriere. Sunați-l pe Rosu Ioan, administratorul firmei, pentru a vă lămuri. Eu nu i-am prezentat nicio casă de vânzare”, a declarat Feher Zsolt.

Acesta a spus că el a semnat pe contractul de închiriere numai în calitate de martor.

Administratorul firmei, Ioan Roșu, se jură că nu s-a pus problema vânzării imobilului cu 10.000 de euro

Administratorul Rosu Ioan a spus că nu a fost vorba despre vânzarea casei, iar bătrânul a fost lăsat să locuiască acolo gratuit, din milă, pentru că nu avea unde sta. 

Acest domn este un tip conflictual. A venit acum 5 - 6 ani la mine la firmă și m-a întrebat dacă nu am un spațiu, pentru că nu are unde locui. L-am lăsat să stea acolo. I-am spus că nu trebuie să îmi plătească nimic. L-am lăsat cu titlu gratuit, dar să achite utilitățile. 

Mi-a spus că are probleme cu soția și copilul. El este din Moldovenești. A venit în Viișoara. Am avut niște asociați și firma a intrat în insolvență. 

Am făcut un contract de închiriere. El a stat acolo și a spus că nu știe unde să pună niște bani pe care îi avea, pentru că îi era frică să nu îi piardă. A venit cu 10.000 de euro și i-am pus într-un fișet și i-am spus că are banii aici. Nu s-a pus problema să fie vândută casa cu 10.000 de euro, pentru că acum evaluatorul a stabilit suma de 130.000 de lei (n.red. adică spre 30.000 de euro)”, a spus Rosu Ioan.

Aici logica lucrurilor se separă. În contractul de închiere semnat cu Szekely Stefan și parafat de Ioan Roșu scrie clar că cei 10.000 de euro au fost dați ca și garanție, nu pentru a fi păstrați. 

Viisoara - contract de inchiriere 2015-page-001.jpg

Administratorul Ioan Roșu spune acum că nu mai știe clar cum au stat lucrurile, pentru că au trecut 6 ani, dar că cei 10.000 de euro nu au fost garanție. 

Noi i-am dat spațiul cu titlul gratuit. Acum mi-a predat spațiul într-o stare deplorabilă. Eu i-am spus în felul următor, ca să rezolvăm problematica: o să mă duc la un avocat sau un notar să se prezinte și să ia banii, minus anumite taxe și chestiuni, precum gazul, curentul, utilitățile, pe care nu le-a plătit”, a mai completat Ioan Roșu.

Reporterul Știri de Cluj l-a întrebat de mai multe ori pentru a lămuri proveniența celor 10.000 de euro, care în contract sunt garanție, iar în declarația de acum i-au fost predați pentru păstrare. Ioan Roșu a declarat că nu mai știe exact cum au stat lucrurile, dar că banii nu sunt garanție. Cu toate acestea, a precizat că la notar din acești bani vor fi scăzute stricăciunile la casă și neplata utilităților, adica așa cum se face cu o garanție.

Deși i s-a spus că plata impozitelor era datoria proprietarului, Roșu a precizat că Szekely Ștefan ar fi trebuit să facă asta pentru că nu a plătit chirie în acești ani. 

La final, Ioan Roșu a declarat că a încercat să îi restituie banii lui Szekely Stefan, dar că acesta a refuzat. Bătrânul evacuat a declarat reporterului Știri de Cluj că ar accepta banii înapoi, pentru a-și căuta o altă casă. Declarațiile celor doi se bat cat în cap, la fel ca și în cazul garanției. 

Comentarii Facebook