Chirurgii esteticieni italieni și-au și bătut joc de cadavrele de la IML Cluj. Unuia i-a fost tăiat organul genital - FOTO - IMAGINI ȘOCANTE

 

Conducerea IML Cluj susține că decapitarea celor 5 cadavre de la IML Cluj a fost făcută în scop medical și științific. O fotografie aflată în posesia Știri de Cluj demonstrează că unui cadavru i-a fost tăiat și organul genital. IMAGINI ȘOCANTE

 

Directorul IML Cluj, Costel Siserman, a recunoscut miercuri seara, după ce inițial în cursul zilei s-a ascuns în gaură de șarpe, că decapitarea cadavrelor de către chirurgii esteticieni din Italia a fost făcută cu ocazia unui Curs internațional de chirurgie plastică, organizat de UMF Cluj în urmă 10 zile. Cadavrele au fost însă abandonate în frigiderul IML Cluj, iar, miercuri dimineața, când cei de la Primăria Cluj-Napoca s-au prezentat să le ridice pentru înmormântarea în cimitirul săracilor, fiind vorba de oameni ai străzii decedați în diverse condiții în ultima vreme, au constatat că lipsesc capetele.

 

Ba mai mult unul dintre cadavre avea organul genital tăiat și pus în palmă. 

 

Costel Siserman susține că totul s-a făcut în numele științei. ”Subliniem faptul că toate aceste activităţi se desfăşoară cu respectarea întocmai a dispoziţiilor legale în vigoare. Catedrele de anatomie, de anatomie patologică şi serviciile de prosecturi şi anatomie patologică pot prelua, în scop didactic şi ştiinţific, cadavrele nerevendicate într-o perioadă mai mare de 10 zile după deces sau cele fără aparţinători, în temeiul dispoziţiilor art. 19 lit. c din Legea nr. 104 / 2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului. 

 

Menţionăm că toate procedurile efectuate asupra cadavrelor în discuţie au avut exclusiv un scop didactic şi ştiinţific, aceste proceduri desfăşurându-se în sala de autopsie a IML Cluj-Napoca şi respectiv în sala de disecţie a UMF Cluj-Napoca, în cadrul Cursului internaţional de chirurgie plastică organizat de UMF Cluj-Napoca în parteneriat cu Academia Chirurgica „Durante Scacchi” din Italia”, a precizat directorul IML Cluj.

 

Poliția a declanșat o anchetă, iar procurorii susțin că lucrurile nu s-au derulat în conformitate cu prevederile legii, având în vedere că cele cinci cadavre reprezentau probe într-o anchetă și nu puteau fi folosite în scop didactic. 

 

După ce IPJ Cluj va termina ancheta și va lua declarații de la conducerea IML și de la cei implicați în acest caz suspect, dosarul va ajunge la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, unde a fost și depusă o plângere pentru profanare de cadavre.

 

Conform Legii nr. 104 din 27 martie 2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor se specifică faptul că: 

 

Folosirea cadavrelor in scop didactic si stiintific si prelevarea de tesuturi si organe de la cadavre 

Art. 19 - Catedrele de anatomie, de anatomie patologica si serviciile de prosecturi si anatomie patologica pot prelua cadavre in scop didactic si stiintific in urmatoarele situatii: 

 

a) in situatia in care exista o intelegere expresa prealabila, acordata in scris, a pacientului sau a familiei; 

b) persoanele in viata isi pot pune la dispozitia institutiei de invatamant superior medical uman corpul, dupa deces, in baza unor norme comune elaborate de serviciile de prosectura ale spitalelor si conducerea institutiilor de invatamant superior medical uman; 

c) cadavrele nerevendicate intr-o perioada mai mare de 10 zile dupa deces sau cele fara apartinatori sunt preluate de serviciile pentru exploatarea cadavrelor ale catedrelor de anatomie, in baza unor norme comune stabilite de spitale si senatul institutiilor de invatamant superior medical uman. 

Art. 20 - Institutiile de invatamant superior medical uman care preiau cadavre in scop didactic sau stiintific asigura serviciile funerare. Aceeasi prevedere se aplica si pentru cadavrele folosite in scopul donarii de organe si/sau tesuturi, in vederea efectuarii procedurilor de transplant”. 

 

Cu toate acestea, anchetatorii precizează că, în acest caz, fiind vorba de morți suspecte ale unor persoane fără adăpost, care au fost cercetate de organele legii, intervenția nu poate fi făcută deoarece s-ar putea ajunge în situația de a fi redeschisă ancheta, iar probele au fost modificate.

 

Capetele tăiate de la IML Cluj au fost aduse înapoi cu PLASA! FOTO EXCLUSIV - IMAGINI ȘOCANTE

Comentarii Facebook