UBBots 2013. Ce roboți SPECTACULOȘI au creat studenții clujeni - FOTO

 

Ediția 2013  a evenimentului tradițional deja UBBots, Ziua roboților inteligenți, va avea loc duminică, 10 martie, de la ora 13.00, în holul FSEGA, de pe strada Teodor Mihali.

 

Studeții vor prezenta 6 roboți inteligenți, care știu să facă de de toate: sunt agenți de pază, spală vase, servesc băuturi la bar, sting incendii, spală vasele, prepară ceaiuri sau sandwich-uri.

 

Nicușor: Robot de supraveghere

 

 

Robotul a fost creat de Alexandru Ioan Isip-Daraban, Razvan Dragomir, Alexandra Vîlcan și Timea-Ingrid Cociar. ”Într-o vreme de criza, când numarul infracțiunilor creste, fiecare dintre noi îsi doreste o locuința sigura, bine pazita. Nicusor, pe lânga faptul ca rezolva aceasta problema, nu necesita îngrijire ca un câine normal, nu face mizerie, nu are nevoie de hrana si nici nu face galagie.

 

El nu este un câine obisnuit, ci este unul modern. În loc sa muste el orbeste hoții cu un laser, îi sperie cu latratul lui plin de octeți, face poze raufacatorilor pentru a strânge dovezi si se lasa controlat de la distanța de catre stapânul lui folosind o aplicație mobila. Este atât de cuminte încât nu o sa îți roada niciodata pantofii.

 

Nicusor reuseste sa detecteze si sa ținteasca ochii hoților datorita dispozitivului Microsoft Kinect. Senzorii infrarosii de adâncime ai acestuia ofera posibilitatea roboțelului sa funcționeze fara probleme chiar si pe timp de noapte. Cele 4 microfoane incorporate din Kinect surprind orice zgomot ciudat si astfel îl ajuta pe Nicusor sa localizeze exact infractorul”, și-au descris studenții robotul.

 

Dronica: Robotul care spala vasele

 

 

Robotul a fost creat de Crina Tomi, Dan Telecan și Alexandru Zapârțan. ”Una dintre problemele cu care ne confruntam zi de zi este cea a splalatului vaselor. E drept, s-au mai încercat rezolvari ale acestei probleme, una dintre ele fiind masina de spalat vase, dar aceasta nu e neaparat cea mai buna soluție. Unul dintre argumente ar fi acela ca masina de spalat vase va folosi întotdeauna o cantitate mai mare de detergent, energie electrica si apa pentru a spala vasele, indiferent daca numarul acestora este mic. Un astfel de robot, ca cel pe care l-am propus noi, poate spala si un numar mai mic de farfurii, costul operațiunii reducându-se semnificativ în acest caz.

 

Un alt neajuns al masinii de spalat vase este timpul îndelungat de funcționare al acesteia pentru a-si duce la bun sfârsit sarcina. Robotul nostru, în schimb, va avea nevoie de doar câteva secunde pentru a spala o farfurie. Cea de-a treia caracteristica importanta a robotului nostru este detectarea mesei si deplasarea la aceasta pentru a spala vasele. În ceea ce priveste partea tehnica, cea de implementare a robotului, am folosit ca platforma de baza un iRobot (robotul din care a fost dezvoltat aspiratorul inteligent Roomba), peste care am construit o structura din aluminiu. De structura de aluminiu am atasat doua bare de metal, pentru susținerea unui braț mobil. Acest braț se misca pe verticala, iar în capatul lui se afla un motor, folosit pentru a învârti buretele care va spala vasele, precum si un senzor de atingere, folosit pentru ca robotul sa-si de-a seama cât de mult va trebui sa coboare brațul cu buretele. Brațul mai are atasat o camera web prin intermediul careia robotul va putea vedea când este în dreptul unei farfurii pentru a începe sa o spele. Una dintre cele doua bare de metal este prevazuta cu filet, iar prin rotirea acesteia cu ajutorul unui motor care se afla situat la baza robotului, se va putea face miscare brațului pe verticala. Deplasarea se face prin controlarea roților platformei iRobot, iar distanța pâna la masa este detectata cu ajutorul unui senzor de ultrasunete care este situat în partea din fața a robotului. Când robotul ajunge lânga masa va începe sa se învârta pe lânga aceasta. El îsi va ajusta traiectoria menținand o distanța constanta fața de masa prin folosirea a doi senzori de ultrasunete plasați în lateral. Robotul este dotat cu un recipient de apa si o pompa pentru a transporta apa pe suprafața farfuriilor. Unele parți ale robotului (roți dințate, platforme de susținere, etc.) le-am proiectat si imprimat, folosind o imprimanta 3D”, au precizat studenții. 

 

BarRD: Robotul barman

 

 

Robotul a fost creat de Cristina Precup și Teodora Carmen Popescu. ”În anul 1392 a fost atestata oficial funcția de "paharnic". Astazi, dupa sase secole, o parte din atribuțiile acestuia se regasesc în rolul de barman. Datorita tehnologiei actuale credem ca se poate automatiza aceasta activitate, care consuma atât timp, cât si bani. Mai mult decât atât, aria de utilizare a unui astfel de robot se poate extinde si în cazuri mai deosebite, cum ar fi persoanele cu dizabilitați. Astfel, l-am construit pe BarRD - the Barman Robot Device care are ca scop îndeplinirea acestor cerințe. 

 

Ca si platforma am utilizat un iRobot Create, peste care am construit un cadru metalic. Acesta ne-a ajutat sa fixam doua bare metalice: una cu filet, care ne permite deplasarea brațului în sus sau în jos cu ajutorul unui servomotor Lego, si alta pentru a oferi stabilitate brațului. Cât despre braț, acesta permite atât strângerea sticlei, cât si întoarcerea acesteia, simulând astfel miscarea încheieturii mâinii. Pentru aceasta am folosit de asemenea o bara metalica filetata, acționata si ea de un servomotor Lego, situata între alte doua bare pentru a oferi stabilitate în timpul miscarii”, au precizat studenții, care au mărturisit că viitoarele versiuni ale robotului BarRD ar putea sa desfaca dopul sticlei, sa detecteze alte tipuri de sticle si cani, precum si sa ofere posibilitatea personalizarii recipientelor folosite. ”O alta funcționalitate extrem de utila poate fi comunicarea la distanța prin wireless. Credem ca BarRD va putea fi considerat un robot independent folosit în diverse medii (spitale, azile, localuri)”, au mai spus ei în revista apărută expres pentru evenimentul UBBots 2013.

 

Awesomezor: Robotul care uda florile

 

 

Robotul a fost creat de Mihai Todoruț, David Ioan Dumitru, Cristian Baciu și Stefan Iuliu Alexa. ”Este cunoscut faptul ca o planta ofera o atmosfera calda , relaxanta mediului în care este plasata însa, ca orice ființa vie necesita apa pentru a supravie țui. Acest fapt atrage doua tipuri de costuri – timp si bani. Proiectul Awesomezor a aparut din dorința de a rezolva aceasta problema si a elimina costurile de întreținere a plantelor de interior prin oferirea unei platforme automatizate”, au precizat studenții.

 

Flamezbot: Robotul care stinge incendiile

 

 

Robotul a fost creat de Mihai-Ioan Popescu, Razvan Emanuel Precupas și Maria Mirabela Zaharie. ”Printre problemele majore ale oricarei societați se numara si incendiile, care provoaca atât pierderi de vieți omenesti, cât si pagube materiale semnificative. Proiectul FlamezBot este conceput pentru a rezolva aceasta problema si poate juca doua roluri semnificative: monitorizarea locurilor cu risc ridicat de producere a incendiilor si intervenție rapida în cazul apari ției acestora, evitând extinderea lor; înlocuirea oamenilor în operațiunile de stingere a incendiilor, evitând pierderea de vieți omenesti La baza robotului nostru se afla platforma iRobot, care asigura deplasarea si alimentarea unei pompe cu energie electrica. Am folosit un releu cu rolul simplu, dar important, de a face legatura dintre iRobot, brick-ul Lego si pompa. În momentul în care flacarile sunt detectate, pompa va fi acționata, iar cu ajutorul unui furtun de apa, focul va fi stins”, au precizat cei care au creat robotul.

 

Earl the Grey: Robotul care prepara ceaiul

 

 

Robotul a fost creat de Marian Goia și Bianca Morariu. ”Earl the Grey (zis Earl sau Stefanuț) este echivalentul unui aparat Espressso, care pregateste ceaiul. Numele Earl the Grey este inspiriat din marca faimosului ceai englezesc, Earl Grey. Numele Stefanuț vine de la primii "pasi" facuți de robot, ce s-au asemanat cu primii pasi facuți de catre un copil. Acest nume se potriveste de minune.

 

El se va apropia de masa si se va învârti în jurul ei pana gaseste un recipient cu ceai. În acel moment, va coborî lingurița, va lua ceai din recipient si va duce ceaiul la urmatoarea cana pe care o gaseste. În acea cana, va turna ceaiul si îsi va continua ciclul, pentru oricâte cani dorim”, au afirmat dezvoltatorii proiectului.

 

Proiectul nostru poate fi folosit în orice împrejurare, de la comfortul sufrageriei, la un local, sau chiar într-un mediu industrial, pentru testarea unor noi rețete de ceaiuri. Are nevoie de o masa rotunda, ceaiul preferat si o cana (sau mai multe) de apa”, au mai spus ei.

 

S-Maker: Robot care prepara sandwich-uri

 

 

Robotul a fost creat de Dan Petruț Beleleu și Alexandru Ioan Pop. ”Ne-am confruntat de atâtea ori cu doua probleme: criza de timp si foamea. Noi, echipa S-Maker, am gasit o soluție la aceaste probleme. SMaker este un robot care pregateste sandwitch-uri la comanda vocala. Cu toții vom avea o dimineața mai placuta atunci când vom putea servi cafeaua de dimineața si, în acelasi timp, S-Maker ne va pregati micul-dejun. Robotul foloseste un soft de recunoastere vocala, dezvoltat in Java, pentru a identifica cuvintele cheie folosite de utilizator. Aceastea ar fi (în engleza): hello, vegetables, cheese, done”, au spus cei doi studenți.

 

SmartCart: Coș de cumparaturi inteligent

 

 

Robotul a fost creat de Bogdan Gabriel Bondor. ”Problema pe care Smart Cart o rezolva este legata de mobilitatea persoanelor cu dizabilitați motorii si dificultatea acestora în efectuarea unor activita ți cotidiene. Una dintre cele mai frecvente activita și pe care le desfasuram în viața de zi cu zi, este mersul la cumparaturi. De câte ori ați vazut în hypermarketuri, persoane în scaune cu rotile facând cumparaturi ? Nu prea des, iar daca ați vazut, erau probabil însoțiți de catre o persoana. Practic, un om intr-un carucior cu rotile nu poate mânui un carucior clasic de cumparaturi, acesta fiind mult prea mare si greoi. Astfel, aceste persoane sunt private de o activitate care pentru majoritatea dintre noi reprezinta o rutina. Smart Cart este un proiect care urmareste îmbinarea cunostințelor tehnologice cu probleme existente din viata de zi cu zi avand ca scop integrarea si îmbunatațirea calitații vieții. (...) Smart Cart este un carucior de cumparaturi inteligent, fiind programat sa urmeze oamenii, fara a fi nevoie de o intervenție umana. Scopul sau este de a promova mobilitatea si de a reduce incapacitatea persoanelor cu dizabilitați fizice de a face acțiuni uzuale, asigurând integrarea si calitatea vieții. Smart Cart poate fi folosit în marile lanțuri de magazine (hypermarketuri), dar poate fi extins si folosit în aeroporturi, gari, etc. pentru transportul bagajelor grele si voluminoase. În ultimii ani se încearca integrarea în societate a persoanelor cu dizabilitați, iar proiectul Smart Cart se pliaza perfect pe aceasta idee. Aplicarea lui ar avea efecte imediate raportate la calitatea vieții persoanelor cu dizabilitați”, a spus Bogdan în revista UBBots 2013.

Comentarii Facebook