Ce spune rectorul UBB Cluj, Daniel David, despre plagiatul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu


Rectorul UBB Cluj, Daniel David, crede că discuția despre plagiatul ministrului Educației, Sorin Câmpenu, trebuie să se mute rapid în comisiile care să analizeze totul. 

Rectorul UBB Cluj este plecat Bruxelles timp de o săptămână, dar este la curent cu dezvăluirile făcute. 

În lipsa mea, președintele Comisiei de Etică a UBB, care este și președintele Consiliului Național de Etică, profesorul Dacian Dragoș, s-a exprimat si reprezinta UBB. Mesajul este ca pentru a fi corect pentru toți, discuția trebuie să se mute din spațiul public spre instituțiile care analizează/decid, iar asta cu celeritate și transparenta pentru a nu genera suspiciuni”, a declarat, pe scurt, Daniel David.

Profesorul Dacian Dragoș, președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice,  a declarat deja că instituția s-ar putea autosesiza numai dacă toți membrii votează acest lucru. În caz contrar, este nevoie de o sesizare externă pentru a putea fi declanșată analiza pe lucrarea ministrului Educației.

În general, se merge pe sesizare. Decizia de autosesizare însă nu e luată de cineva anume, ci toți membrii Consiliului trebuie să voteze”, a spus Dacian Dragoș pentru Libertatea. CNECSDTI se va reuni din nou în ședință la sfârșitul lunii octombrie, când ar putea să ia o decizie privind autosesizarea, dacă între timp nu primește o sesizare.  Dacian Dragoș a spus că nu poate comenta acest caz punctula, pentru că există riscul să se autopronunțe. 

Trebuie urmate procedurile legale. Există o comisie de etică și la USAMVB (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București). Noi am avut în permanență reacții. Integritatea academică trebuie să fie clar un pilon al mediului academic, iar la UBB o tratăm foarte serios. Noi încercăm să ducem stindardul eticii cât mai sus, însă trebuie o cultură a eticii și o masă critică în universitățile din România care să facă acest lucru”, spune Dacian Dragoș.

Dacă vor fi modificate legile educației, atunci plagiatul ar urma să se prescrie după 3 ani. ”Nu suntem de acord cu aceste prevederi care ar duce, până la urmă, la imposibilitatea sancționării plagiatelor în multe cazuri”, a mai explicat Dacian Dragoș.

În ce a constat plagiatul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu

În 2006, în perioada în care era șef de lucrări la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Sorin Cîmpeanu a copiat 13 capitole dintr-un curs universitar scris de alți doi profesori, în anul 2000, a arătat o investigație a Emiliei Șercan, publicată de PressOne. ”Numele autorilor originali au fost înlocuite cu numele actualului ministru al educației în ediția din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă”, arată ziarista.

Ministrul și-a trecut lucrarea și în CV -ul academic, dar după ce au apărut acuzațiile a precizat că a fost numai un curs neînsemnat. 

Sunt nomograme, grafice, tabele scheme de calcul, destinate să sprijine studenții în procesul de pregătire. Lucrările prezentate în articol nu sunt lucrări cu ISBN, nu sunt lucrări științifice. Mai mult, aceste lucrări nu sunt luate în considerare la nicio avansare didactică, pentru că nu au ISBN, motiv pentru care cadrele didactice nu sunt interesate de ele”, s-a justificat ministrul.

Comentarii Facebook