Bogații Clujului ne râd în nas! Pe Tarnița fac ski nautic cu bărci puternice și nu le pasă că e sursa de apă a județului - VIDEO


Bărcile continuă să își facă de cap pe Tarnița, în așteptarea modificării legii prin care lacul să nu mai fie navigabil.

Sâmbătă dimineața, pe lac a fost surprins un bărbat, care se distra de minune, făcea ski nautic tras de o barcă cu motor în viteză pe suprafața lacului.

Vidul legislativ, suținut de băieții deștepți care s-au pus stăpâni pe malurile lacului, deci și pe lac, ar trebui îndreptat printr-o modificare a legii, cerută de societatea civilă și de unii parlamentari încă din 2019.

Din păcate, Guvernul liberal tergiversează de mai bine de 9 luni adoptarea unui proiect prin care să scoată lacurile Tarnița și Beliș din circuitul lacurilor navigabile. Lucrurile s-ar putea rezolva în decurs de câteva zile, dar la noi tergiversarea, birocrația și interesele merg mână în mână.

Proiectul a fost lansat în avizare interministerială în luna decembrie 2019 și s-a întors cu observații de la Ministerul Justiției și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. În prezent proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 655/2008 a fost refăcut și în cel mai scurt timp va fi trimis din nou în avizare interministerială”, i-a replicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, senatorului Mihai Goțiu, care a întrebat care este situația în privința interzicerii, de urgență, a ambarcațiunilor cu motor pe lacurile Tarnița și Beliș Fântânele din județul Cluj.

Realitatea este că lacurile Tarnița și Beliș sunt locul une milionarii, politicienii și funcționarii publici din funcții cheie au case de vacanțe și dețin practic zona. Proprietățile au ieșire la lacuri și au apărut pontone peste tot, unde se țin petreceri.

O angajată a Consiliului Județean Cluj bea apă din Tarnița pentru a arăta că nu este poluată - VIDEO

Unul dintre acești politicieni care a luat și poziție publică în Parlament este senatorul Marius Nicoară, care a plecat de la PNL la ALDE, iar acum a revenit în tabăra liberalilor. 

Senatorul Marius Nicoară a făcut chiar o interpelare în Parlament prin care îl ataca pe fostul prefect al Clujului, Aurel Cherecheș, pentru că și-a permis să ceară Hidroelectrica să facă acest regulament de navigație. Marius Nicoară are cabană pe malul lacului Beliș și este direct afectat de ”valurile” pe care Prefectura le face în zonă.

Prefectura Cluj bate cu pumnul în masă și IMPUNE un ”Regulament de navigație pe Tarnița”. Senatorul ALDE, Marius Nicoară, bagă bețe în roate - EXCLUSIV

O anchetă Știri de Cluj a demonstrat că apa din Tarnița are de suferit de pe urma poluarii și a dejecțiilor. Calitatea s-a înrăutățit brusc anul trecut, în 2018, apa devenind MODERATĂ, deși cu un an înainte calitatea era BUNĂ.  Astfel, clasa de calitate a apei din Tarnita a fost timp de patru ani, in perioada 2014-2017 BUNĂ, iar in 2018 a pierdut o clasa si a devenit MODERATĂ. Urmatoarea clasa la care se va ajunge, fara indoiala, daca autoritatile nu iau masuri urgente este calitate SLABĂ. Aceasta degradare a calitatii apei, s-a produs pe fondul cresterii unor indicatori care sunt influentati de cantitatea de materii organice (cel mai probabil pentru că a crescut cantitatea de dejectii din lac). 

Reprezentantii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) au precizat că ”în contextul creșterii presiunilor antropice (n.red. acțiunile omului asupra naturii) din zona lacului Tarnița, începând cu anul 2018 se observă creșteri ale valorilor medii pentru unii indicatori fizico-chimici din grupa “Regimul oxigenului” (CBO5 şi CCO Cr, indicatori sensibili la încărcarea în materii organice a apei lacului)”.

Datele au fost furnizate de ABAST, care nu a oferit, insa, informatii concrete despre nivelul si modificarile acestor indicatori, motivând că ”buletinele de analiză și valorile indicatorilor de calitate sunt informații exceptate de la liberul acces la informatii”.

Conform surselor Știri de Cluj, indicatorul CBO5 din lacul Tarnița ar fi ajuns la nivelul 4, de la nivelul 1 cât era acum câțiva ani. Informatia nu este, insa, confirmata de oficialitati, deoarece, desi Stiri de Cluj a adresat ABA Somes- Tisa o intrebare exact despre acest indicator, reprezentantii institutiei au spus ca aceasta nu este o informatie publica. Grav este că de la nivelul 5 al indicatorului CBO5, apa ar putea fi declarată nepotabilă.  

PRO România lansează în dezbatere publică programul de administrare locală pentru municpiul Cluj-Napoca

Comentarii Facebook