Prefectura Cluj bate cu pumnul în masă și IMPUNE un ”Regulament de navigație pe Tarnița”. Senatorul ALDE, Marius Nicoară, bagă bețe în roate - EXCLUSIV


Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a însărcinat instituțiile statului abilitate ca în termen de 15 zile să emită regulamentul de navigație pe lacul Tarnița. Senatorul ALDE, Marius Nicoară, a încercat să blocheze lucrurile, dar acum Comitetul a impus redactarea Regulamentului.

Se însărcinează următoarele structuri: Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, Oficiul de Căpitănie Dej și Hidroelectrica ca în termen de 15 zile de la data emiterii prezentei hotărâri să elaboreze proiectul Regulamentului de navigație pe lacul Tarnița. Structurile naționale vor fi sprijinite în elaborarea regulamentului de celelalte instituții ale statului cu responsabilități specifice în domeniu”, a decis Comitetul condus de prefectul Aurel Cherecheș. 

De asemenea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj ”prin Secretariatul tehnic permanent va face demersurile necesare către Ministerul Transporturilor pentru modificarea anexei la H.G. nr 655/2008 pentru stabilirea nominală și pe porțiuni a căilor navigabile interioare ale României, în sensul eliminării punctului 5.7 - Lacul Tarnița din anexa actului normativ menționat”.

Regulamentul de navigație va fi trimis Ministerului Transporturilor pentru publicarea lui în Monitorul Oficial. 

Hidroelectrica a redactat un regulament în urmă cu circa o lună, dar apoi directorul Marius Cătăniciu a emis o adresă prin care a spus că nu instituția lui trebuie să facă actul, ci Apele Române. 

În plus, senatorul ALDE, Marius Nicoară, a făcut chiar o interpelare în Parlament prin care îl atacă pe prefectul Clujului, Aurel Cherecheș, pentru că și-a permis să ceară Hidroelectrica să facă acest regulament de navigație. Marius Nicoară are cabană pe malul lacului Beliș și este direct afectat de ”valurile” pe care Prefectura le face în zonă.

Pentru a nu mai exista presiuni și instituții care să nu respecte solicitările, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a emis vineri, 25 octombrie, hotărârea care obligă instituțiile menționate mai sus să își facă treaba.

O anchetă Știri de Cluj a demonstrat că apa din Tarnița are de suferit de pe urma poluarii și a dejecțiilor. Calitatea s-a înrăutățit brusc anul trecut, în 2018, apa devenind MODERATĂ, deși cu un an înainte calitatea era BUNĂ.  Astfel, clasa de calitate a apei din Tarnita a fost timp de patru ani, in perioada 2014-2017 BUNĂ, iar in 2018 a pierdut o clasa si a devenit MODERATĂ. Urmatoarea clasa la care se va ajunge, fara indoiala, daca autoritatile nu iau masuri urgente este calitate SLABĂ. Aceasta degradare a calitatii apei, s-a produs pe fondul cresterii unor indicatori care sunt influentati de cantitatea de materii organice (cel mai probabil pentru că a crescut cantitatea de dejectii din lac). 

Reprezentantii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) au precizat că ”în contextul creșterii presiunilor antropice (n.red. acțiunile omului asupra naturii) din zona lacului Tarnița, începând cu anul 2018 se observă creșteri ale valorilor medii pentru unii indicatori fizico-chimici din grupa “Regimul oxigenului” (CBO5 şi CCO Cr, indicatori sensibili la încărcarea în materii organice a apei lacului)”.

Datele au fost furnizate de ABAST, care nu a oferit, insa, informatii concrete despre nivelul si modificarile acestor indicatori, motivând că ”buletinele de analiză și valorile indicatorilor de calitate sunt informații exceptate de la liberul acces la informatii”.

Conform surselor Știri de Cluj, indicatorul CBO5 din lacul Tarnița ar fi ajuns la nivelul 4, de la nivelul 1 cât era acum câțiva ani. Informatia nu este, insa, confirmata de oficialitati, deoarece, desi Stiri de Cluj a adresat ABA Somes- Tisa o intrebare exact despre acest indicator, reprezentantii institutiei au spus ca aceasta nu este o informatie publica. Grav este că de la nivelul 5 al indicatorului CBO5, apa ar putea fi declarată nepotabilă.  

b ip nicoara 2948 a-page-001.jpgb ip nicoara 2948 a-page-002.jpg

Director la Hidroelectrica Cluj este Marius Cătăniciu, sotul deputatului ALDE, Steluța Cătăniciu, colegă de partid cu Marius Nicoară (foto). Conform unor surse, după ce a fost obligat să redacteze Regulamentul prezentat de Știri de Cluj, Cătăniciu a intervenit la Marius Nicoară pentru a forța mâna Prefecturii Cluj, în încercarea de a stopa sau încetini procesul de reglementare a situației de la Tarnița. Toți îmbogățiții Clujului care au vile la Tarnița au și pontoane, care ar intra sub incidența Regulamentului și ar urma să dispară de pe lac.

Interesele la Tarnița sunt uriașe, acolo apărând chiar firme care închiriază skijeturi și bărci cu motor, iar accesul spre lac a fost blocat cu porți, milionarii devenid astfel proprietarii suprafeței de apă, la care clujenii și turiștii nu mai au acces. În această vară, pe Tarnița au fost petreceri nesfârșite și chiar a apărut un club care făcea evenimente pentru protipendada Clujului.

c_bdfef76779225b1e0aa01d98879ee71c.jpg

Comentarii Facebook