Duminica 28 Aprilie

Boc vrea ca Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca să fie un eveniment SCUMP. Poate în acest an langoșul va fi 40 de lei!


Consilierul local USR Cluj, Alexandra Oană a încercat să le explice consilierilor PNL și UDMR, care fac echipă în Consiliul Local și trec toate proiectele dorite de ei, că Târgul de Crăciun trebuie să fie un eveniment pentru toată lumea, nu unul scump și exclusivist. 

Cât costă un langoș la Reșița. La Cluj e de 8 ORI mai scump: Ce e în neregulă la Cluj-Napoca? Lăcomia? - FOTO

Alexandra Oană a propus ca o parte din căsuțe să fie date gratuit meșterilor și producătorilor locali. 

Contractul de concesiune pentru Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca a fost supus la vot în Consiliul Local, ieri, ocazie cu care am făcut o serie de propuneri pe marginea acestui eveniment. 

Viziunea de la care am plecat este că principalii beneficiari ai Târgului de Crăciun ar trebui să fie, în primul rând, clujenii.

Antreprenorul din Capitală, dezamăgit de prețurile de la Târgul de Crăciun Cluj, revine la „epopeea langoșului”: „Primăria a ratat însăși esența târgului”

Târgul de Crăciun trebuie să rămână un eveniment memorabil, dar și accesibil, de care să se poată bucura toți cei pentru care Clujul este acasă, nu doar cei care își permit să dea 20-30 de lei pe un langoș. În același timp, Târgul de Crăciun este o ocazie să promovăm artizanatul și producția locală, adică ceea ce vizitatorii nu vor găsi în târgurile din Craiova, Sibiu sau Viena.

Concret, am propus alocarea a cel puțin 20% din căsuțele disponibile către artizani, meșteri și producători locali din județul Cluj și reducerea cu 50% a taxei de închiriere a căsuțelor pentru aceștia.

Majoritatea PNL-UDMR a votat amendamentul, dar într-o formă mult diluată ce obligă organizatorul să acorde facilități pentru artizanii, meșterii și producătorii locali, fără însă a-și asuma niște măsuri concrete. 

La Târgul de Crăciun din Cluj poți cheltui lejer 20% dintr-un salariu minim net pe economie: ”Chiriile ne sufocă!”

Din păcate, în ultimii ani, micii producători și artizani locali nu-și mai permit taxele de participa la Târgul de Crăciun din Cluj, iar la căsuțe se vând la prețuri piperate “produse artizanale” de import. 

Am stat de vorbă cu producători clujeni ce au preferat, în schimb, să participe la târgul din Sibiu, având în vedere că acesta este organizat pornind de la o altă viziune: nu este concesionat, ci este un eveniment inclus în agendă culturală a orașului și susținut din fonduri locale”, a spus, dezamăgită, Alexandra Oană. Practic, Emil Boc, care conduce ”armata” de consilieri PNL-UDMR, nu vrea ca Târgul de Crăciun să fie unul în care să fie produse pentru toate buzunarele. În căsuțele oferite gratuit, 100% produsele ar avea alt preț.

Consilierii PNL și UDMR s-au opus și la a doua propunere, având agendă clară ca Târgul să fie axat numai pe profit uriaș. ”A doua propunere viza alocarea unei căsuțe cu titlu gratuit, asociațiilor și fundațiilor non-profit din Cluj, pentru ca acestea să își vândă propriile produse, să poată colecta donații sau să își promoveze activitatea. Din păcate, amendamentul a fost respins. 

Știu că mai e mult până la Târgul de Crăciun, dar ce așteptări aveți de la acest eveniment pentru a simți cu adevărat bucuria Crăciunului în comunitate?”, a întrebat Oană.

Cum a ajuns Langoșul la Cluj să fie 20! Un sirian care are gheretă spune adevărul: ”Prețul corect e 5 lei. Nu trebuie să profiți de oameni!” - FOTO

Comentarii Facebook