La Târgul de Crăciun din Cluj poți cheltui lejer 20% dintr-un salariu minim net pe economie: ”Chiriile ne sufocă!”


Langoșul cu 20 de lei de la Târgul de Crăciun este bătut de langoșul cu șuncă, al cărui preț ajunge la 25 de lei. De ce ai plăti atât de mult pe puțin aluat prăjit, se întreabă unii. Răspunsul e simplu, familiile cu copii nu au cum să nu nu îi răsfețe pe cei mici și cad în plasa întinsă cu fast de Primăria Cluj-Napoca și organizatorul târgului.

O familie poate cheltui lejer 20% dintr-un salariu minim net pe economie

Cel mai costisitor este pentru părinții care-și aduc copilașii la târg: 15 lei caruselul, 30 de lei 3 învârtiri pe roată, 10 lei o turtă dulce, 10 lei o ciocoladă caldă, un kurtos 25 de lei, 100 de grame de ciocolată de casă cu zahăr - 16 lei respectiv 22 dacă e fără zahăr, 20 de lei cinci minciunele, conform Adevărul.ro.

Nici pentru părinți situația nu este mai roz: între 12 și 15 lei costă un vin fiert, un ceai sau o cafea ajung la circa 9 lei, un hot dog secuiesc 32 de lei, 15 lei 200 de grame de sarmale sau 200 de grame de cartofi prăjiți, o pizza de 450 de grame costă 38 de lei, 20 de lei un gulaș de vită sau o ciorbă de burtă.

Cei care vor să facă economie își iau de la căsuța pe care scrie „Mațu împlinit” slănină, tobă, jumări, kaizer și are cărnuri la vrac și le măncăncă acasă. În târg se mai găsesc tot felul de produse artizanale sau mai puțin artizanale, de la decorațiuni de brad, șosete de iarnă, articole din piele, tot felul de chinezării colorate și chiar un stand cu ii.

O familie cu doi copii poate ajunge să plătească lejer 300 de lei la o ieșire: o tură cu caruselul pentru copii (30 de lei), o tură cu roata (60 de lei), plus câte un langoș de persoană (80 de lei), plus două ceaiuri pentru copii (28 de lei) și două vinuri fierte pentru adulți (30 de lei). Ba mai mult este și langoș cu șuncă la 25 de lei bucata. ”Chiriile sunt dezastru”,  a spus domnul care arunca plăcinta în uleiul încins. 

Cei care vor să și mănânce mai scot din buzunar minim 120 de lei, având în vede că patru porții de cartofi prăjiți costă 60 de lei sau un burger 40 de lei).

Ar fi un total de 348 de lei, fără să mai punem la socoteală alte cadouri, suveniruri și dulciuri mai intră pe lista de cumpărături.

Boc spune că Târgul de la Cluj nu e mai scump ca cel din alte orașe

Primarul Emil Boc și-a pierdut răbdarea sub tirul întrebărilor privind scumpetea exagerată de la Târgul de Crăciun din Cluj. Edilul șef s-a săturat să tot fie acuzat că totul este scump.

Eu am văzut niște analize în presă, care arată că prețurile de la Cluj sunt la fel ca și cele de la Sibiu, București și de la alte târguri de Crăciun. Dacă au greșit ei, greșesc și eu. În toate aceste locuri, spațiul acela public trebuie scos la concesiune. Este o taxă minimă prevăzută de Consiliul Local și vine cineva care oferă un ban pentru metru pătrat”, a spus Boc, la Napoca FM.

Mă gândeam că, fiind Târgul de Crăciun, ideal ar fi fost cât mai mulți dintre clujeni să aibă acces, nu numai să caște ochii, ci să își și cumpere câte ceva. Ori niște cârnați cu 57 de lei e cam mult!”, a punctat moderatorul Lucian Danciu.

Pe de altă parte, noi ne-am implicat și am acceptat să organizăm târguri în alte cartiere, cum este cel din Iris, lângă Polivalentă. În economia de piață, numai competiția stabilește prețul corect. Dar noi nu putem fixa prețurile, pentru că se fixează pe piața liberă...”, a spus Emil Boc, care nu a explicat dacă i se par scumpi patru cârnați cu 60 de lei. 

Ca Primăria nu poți limita prețurile și adaosurile?”, a mai întrebat moderatorul. ”Dacă dvs îmi găsiți acest text de lege, eu vă felicit. E ca și când aș veni la dvs la radio și aș spune că vrem să facem publicitate, dar nu la prețul ăsta, ci la mai mic!”, a replicat Boc 

Păi nu e chiar așa. Aici e privat și acolo e spațiu public!”, a mai punctat Danciu. ”Voi puneți pe spațiul public panouri publicitare. Aveți o firmă de publicitate pe domeniul public, dar pot eu să îi spun tarife să ceară. Aș putea să fac asta? Sunt taxe prevăzute de lege!”, a mai spus Emil Boc.

Nu e același lucru, domnule primar…!”, a mai spus moderatorul,  iar edilul și-a pierdut cumpătul. ”Dacă nu înțelegi… acum eu nu mai am ce spune… Mai sunt 5 minute de emisiune! Noi nu putem interveni. Dacă vreți comunism, atunci… Eu mentalități de acest gen, chiar nu le înțeleg”, a completat Boc. 

Ne oprim aici. care o să își permită o să cumpere!”, a mai punctat moderatorul, pentru a calma situația. 

Comentarii Facebook