Bătaie de joc continuată la UPU Copii Cluj. Părinții, acuzați de un MEDIC că aduc copii care nu sunt bolnavi grav și că mint că sunt ținuți în frig


Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Cluj, Dr. Dreghiciu Daniela, a dat vina pe părinți, pentru problemele din zona de urgențe. Aceasta a spus că aceștia se înghesuie cu cei mici la medic, deși nu sunt urgențe și pot fi văzuți de medicul de familie.

Purtătorul de cuvânt afirmă că părinții mint, când spun că au stat în frig în fața UPU Copii sau că au așteptat 5 - 6 ore la ușa medicului

Numărul de pacienți care se adresează acum este foarte mare. Numai 10 - 15% dintre ei reprezintă urgență. Non urgențele sunt multe și se adresează la UPU. Astfel a crescut timpul de așteptare între 2 și 4 ore pentru copiii care nu sunt urgențe. Evaluarea se face conform protocolului de triaj.

Copiii care sunt urgențe sunt preluați conform protocolului de triaj. Există un timp de așteptare mai mare, de 2 - 4 ore, față de o oră înainte. Asta se aplică doar copiilor care nu reprezintă o urgență.

Noi solicităm ca, în cazul în care nu sunt urgențe, părinții să se adreseze la medicii de familie sau centrelor de permanență (centrul de permanență de pe Băița și strada Horea)”, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Cluj, Dr. Dreghiciu Daniela. 

Purtătorul de cuvânt de la Spitalul de Copii ceartă părinții pentru că ocupă timpul medicilor

Aceasta a explicat că mulți dintre copiii care au fost luni, 28 martie, la UPU Copii sunt cazuri banale.

Spre exemplu, în ziua de ieri (luni, 28 martie) a fost adus un copil de 5 luni, care prezinta simptomatologie ușoară, care nu a îngrijorat de pe nimeni, un alt copil a prezentat simptome de o oră, cu tuse, curge nasul sau febră. Sunt extrem de mulți, dar nu sunt urgențe! Procentul de copii internați și care reprezintă o urgență este de 10 - 15%”, a spus aceasta.

Urgența de la Pediatrie 2 nu funcționează din cauza pandemiei COVID

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Cluj, Dr. Dreghiciu Daniela, a spus că urgența de la Pediatrie 2 nu funcționează din cauza pandemiei COVID.

Spitalul funcționează cu circuite separate: COVID și non-Covid, care țin de decizii de la nivelul celor care se ocupă de pandemia Covid. Decizia nu aparține spitalului”, a spus Dreghiciu. 

Purtătorul de cuvânt de la Spitalul de Copii Cluj spune că părinții mint și nu au stat 5 - 6 ore, chiar și în frig

Purtătorul de cuvânt de la Spitalul de Copii, dr. Dreghiciu Daniela, a spus că părinții care au reclamat că au stat 5 - 6 ore pentru a fi consultați mint. În plus, despre cei care au spus că au stat afară, Dreghiciu a afirmat că asta a fost opțiunea lor. 

Mesaj de la Cluj pentru Rafila și Arafat: Stau de 5 ore la spital, cu copilul! Să vă fie rușine, nenorociților! Ați distrus țara asta - VIDEO

Nu au stat 6 ore. Timpul de așteptare este între 2 și 4 ore, conform protocoalelor naționale”, a spus aceasta. Chestionată de reporterul Știri de Cluj, Dr. Dreghiciu a recunoscut că, după 4 ore se face o reevaluare, și se mai prelungește timpul de așteptare cu încă 4 ore. Așadar, se poate sta 8 ore lejer (nu e neapărat nevoie să se stea atât, dar părinții au reclamat că au stat 6 ore cu copiii, în seara zilei de luni, 28 martie). 

Despre acuzațiile că părinții au fost ținuți și în frig, în fața UPU Cluj (se vede în poza de mai jos), Dr. Dreghiciu s-a cam bâlbâit. ”Vi se pare că este frig? Este opțiunea părinților de a ne solicita să îi chemăm din mașini. Nu sunt ținuți în frig. Este opțiunea lor de a rămâne în frig, pentru că pot sta în sala de așteptare”, a mai afirmat, iritată deja de prea multe întrebări, Dr. Dreghiciu Daniela.

2e1bad22ca582f6a9c02f9121aac95b9.jpg

Aceasta le-a spus părinților și reporterilor să consulte mai des site -ul Spitalului Clinic de Copii Cluj. Pe site ar scrie că zona de consultații este în renovare, care mai durează două săptămâni. 

UPU se află în renovare. Acum preluăm un număr de peste 130 de pacienți în fiecare zi. La UPU Copii lucrările de renovare au început acum 2 saptamani și mai durează o săptămână. S-a renovat pe parcurs și sunt lucrări în zona de consultații. Înainte de renovare avem cam 100 de pacienți pe zi”, a mai precizat aceasta.

Probabil că lucrările fiind în zona de consultații și acest lucru generează probleme, dar purtătorul de cuvânt nu a știut să explice, dacă e așa sau nu. În plus, nu a spus nici dacă s-au făcut demersuri pentru a cere spații mai mari, pentru ca părinții să nu mai fie tratați în bătaie de joc, când apelează la medic, mai ales că ei sunt cei care contribuie la buna funcționare a sistemului sanitar, cu bani în fiecare lună.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, s-a spălat pe mâini

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care conduce instituția care coordonează și finanțează administrativ Spitalul de Copii Cluj, s-a spălat pe mâini. 

Da! Regretam situația creată, în numele managerului de la spital ne cerem scuze! Am cerut măsuri urgente de remediere managerului și aplicarea imediată”, a spus Alin Tișe, care îl ține în brațe de ani de zile pe Dr. Aldea Cornel, managerul Spitalului de Copii Cluj.

Prin comparație, Consiliul Județean Cluj mai ”păstorește” și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj, dar acolo nu au fost probleme, managementul fiind profesionist. 

Comentarii Facebook