Luni 5 Decembrie

Anchetă privind tăierile abuzive de arbori de la Valea Drăganului. Ce suspiciuni sunt


Exploatările forestiere din Valea Drăganului sunt verificate de specialiștii din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, anunță ministrul Alex Coste.

Am dispus structurii centrale de control a Ministerului verificări urgente în teren.

Vă prezint rezultatele acestor verificări:

În anul 2017, ca urmare a unei furtuni încadrată la categoria fenomene meteo extreme, fondul forestier din Valea Drăganului (jud. Bihor și Cluj) a fost într-adevăr afectat de doborâturi de vânt masive, estimarea iniţială a volumului ridicându-se la peste 450.000 mc, din care 250.000 doborâturi în masă.

În urma acestora, administratorii fondului forestier afectat au emis acte de punere în valoare pentru recoltarea arborilor doborâți.

Controalele ulterioare au arătat însă că, pe lângă acești arbori, au existat și o serie de tăieri suplimentare, fără ca pentru acestea să existe avize legale de exploatare.

Acest caz face, în prezent, obiectul unei anchete comune a organelor judiciare și instituțiilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

În acest mandat, politica Ministerului este toleranță ZERO față de tăierile ilegale!

Toți angajații din structurile noastre au obligația de a trata cu maximă seriozitate orice sesizare, iar vinovații vor trebui să răspundă în fața legii, fără excepție”, a transmis ministrul.

Conform procedurilor, firmele care fac exploatările forestiere nu pot tăia mai mult fără avizul celor care răspund de pădure. Astfel se dă șpagă pentru ca pe lângă arborii doborâți de furtuni să fie marcați și arbori sănătoși, care sunt mult mai valoroși.

Defrișări masive pe Valea Drăganului. Tăierile continuă fără milă - VIDEO

Comentarii Facebook