A inceput masuratoarea celor 300 de morminte din Cimitirul Central care vor fi incluse in lista UNESCO


Ministerul Culturii a inceput actiunea de clasificare a 300 de morminte din Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Acestea sunt masurate si catalogate pentru a fi incluse in lista UNESCO.

"Am inceput masuratoarea topografica si relevarea in vederea clasificarii individuale a 300 de morminte din Cimitirul Haszongard, pentru a asigura o protectie suplimentara a acestora. in acest cimitir au fost inmormantate personalitati foarte importante ale Clujului, romane si maghiare, cum este Dominic Stanca, Gheorghe Dima, familia Iuliu Hatieganu, dar si familiile Brassai sau Banfy. Dorim sa obtinem o protectie suplimentara a acestor morminte, iar dupa clasificare, dorim sa le restauram si sa le punem in valoare. Protectie suplimentara inseamna ca vom stii exact ce avem de protejat. in momentul de fata, avem o lista temporara de 300 de morminte care speram sa o extindem. Se discuta si despre includerea cimitirului pe lista UNESCO, dar primul pas inseamna sa stim exact ce avem aici", a declarat Hegedus Csilla, consilierul personal al ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

Activitatea de masurare a celor 300 de morminte ale unor personalitati romane si maghiare va circa dura 2 luni.

Leonard Horvath, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Cluj, a spus ca mormintele incluse in lista au o mare valoare arhitecturala.

"Prima faza a clasificarii este relevarea topografica, adica identificarea exacta a mormintelor in teren, a parcelelor, pentru ca Primaria Cluj-Napoca sa stie pe viitor ce sa supravegheze si sa protejeze. Este vorba atat de morminte ale unor personalitati romane si maghiare, dar si de morminte cu o mare valoare arhitecturala si artistica", a declarat Leonard Horvath.

Cimitirul Central din Cluj-Napoca, denumit si Haszongard, a fost infiintat in secolul al XVI-lea si a devenit monument istoric in urma cu 40 de ani.

Comentarii Facebook