Valeriu Gheorghiță despre existența noii tulpini a virusului în România:


Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, a fost prezent la Institutul Matei Balș pentru a asista la administrarea primelor doze și a răspuns la mai multe întrebări legate de prezența noii tulpini a virusului în România.

Medicul militar a afirmat faptul că s-au realizat studii cu privire la depistarea acestei tulpini.

"România are cu siguranţă această capacitate. Există posibilitatea de secvenţiere a genomului viral, atât atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât şi la Institutul Matei Balş. De altfel, au fost făcute studii de evaluare a genotipului viral, tocmai pentru a vedea care este din punct de vedere filogenetic traseul acestui virus. Datele au fost deja publicate. Cu siguranţă, colegii şi experţii din Institutul Matei Balş şi din Institutul Cantacuzino vor face aceste date de secvenţiere şi le vom afla în curând" a declarat șeful programului de vaccinare.

Acesta a mai precizat faptul că nu cunoaște dacă noua tulpină descoperită în Marea Britanie se află în România:

"Nu ştim, dar orice este posibil"

Șeful programului de vaccinare a mai transmis faptul că vaccinul administrat astăzi în țară ar avea  protecție și asupra noii tulpini.

"Din ce știm la acest moment, da, vaccinul are acoperire cu nivel bun de protecție pentru această tulpină" a încheiat Valeriu Gheorghiță.

 foto: Inquam Photos/ Octav Ganea



Comentarii Facebook