Vaccinul cu ARN mesager un posibil leac împotriva HIV?


Joi 27 ianuarie au fost administrate unui grup de persoane primele doze ale unui vaccin împotriva HIV, vaccin bazat pe tehnologia ARN, au anunțat reprezentanții companiei americane de biotehnologie Moderna. 

Faza 1 din studiul clinic va fi realizată în Statele Unite și v-a fi experimentată pe un grup de 56 de indivizi adulți, anunță organizația International AIDS Vaccine Initiative, conform AFP. 

După mai bine de patru decenii de căutări, cercetătorii și oamenii de știință nu au reușit să găsească încă un antidot împotriva HIV. 

Faptul că prin tehnologia ARN cercetătorii au reușit într-un timp așa de scurt să propage un vaccin împotriva COVID-19, i-a determinat  pe cercetătorii firmei Moderna să înceapă un studiu mai amplu pentru prevenirea HIV prin aceași modalitate, ARN mesager. 

Anul trecut s-a realizat un prim studiu în care nu s-a folosit tehnologia ARN mesager, ci testând primul imunogen (substanța capabilă să provoace un răspuns imunitar împotriva virusului în sine) fără folosirea ARN-ului au arătat că răspunsul imun dorit  a fost provocat la foarte puțini participanți, ceea ce a fost un final pesimist pentru cercetători. 

În schimb, studiul care urmează să fie început la mijlocul anului 2022 se va focusa pe tehnologia ARN mesager, preconizându-se că, în acest fel, cercetătorii vor avea mai mult succes în găsirea vaccinului împotriva HIV undeva la sfârșitul anului 2023.


Comentarii Facebook