Răzvan Cherecheș și Monica Pop, declarații pro și contra despre vaccinarea cu plată



Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și fost consilier onorific la Ministerul Sănătății, dezaprobă anunțul lui Ludovic Orban privind vaccinarea cu plată, explicând într-un interviu pentru RFI.

Cherecheș: Nu are niciun sens!

Din punct de vedere al sănătății publice, nu are niciun sens, este o aberație, pentru că în momentul în care introduci plata pentru vaccin în mod evident scazi și mai mult dezirabilitatea vaccinului. Mai mult, procentul de persoane vaccinate ar scădea, pentru că pentru unele persoane, prețul, indiferent care ar fi, ar putea reprezenta un obstacol. 

Când avem probleme de sănătate publică care afectează întreaga populație, nici nu se pune problema că ar plăti oamenii din buzunar vaccinul, pentru că introduci un obstacol în calea accesării vaccinului, în condițiile în care noi suntem în plină scădere a administrării primei doze, deci avem o problemă de ritm de vaccinare. Nu are niciun sens.

Abordările bazate pe amenințări, că este o amenințare de fapt, voalată, nu funcționează. Aici mai degrabă funcționează stimulii pozitivi. Anunțul este o decizie profund neinspirată, pentru că tot ce face este să arunce și mai multă incertitudine și impredictibilitate asupra a ceea ce se va întâmpla în perioada următoare. Accesul la sănătate este un drept fundamental”, a explicat Cherecheș.

Monica Pop: Acest vaccin trebuie să aibă același statut cu celelalte

În schimb, medicul oftalmolog Monica Pop a declarat că este de acord cu Orban în ceea ce privește posibilitatea ca românii să plătească pentru vaccinul COVID-19.

Personal sunt de acord cu domnul Orban. De data asta eu sunt de acord pentru că acest vaccin ar trebui să aibă același statut cu celelalte vaccinuri. Nu s-a ținut cont de faptul că sunt asigurați pentru care ar trebui să existe o cotă de gratuitate. de ce ar fi acest vaccin altfel decât celelalte? Aș dori ca vaccinul să fie ca toate celelalte, să fie și vaccinați gratuit. COVID nu are mortalitatea mai mare decât a gripei. COVID are mortalitatea de sub 0,1%”, a declarat Monica Pop pentru România TV.


Comentarii Facebook