Luni 27 Martie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează asupra utilizării unor siropuri, după ce mai mulți copii au murit


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o avertizare împotriva utilizării a două siropuri pentru tuse, produse în India, considerate responsabile pentru decesul a cel puțin 20 de copii. 

Potrivit OMS, siropurile fabricate de compania indiană Marion Biotech, sunt de „calitate inferioară”, iar compania nu a oferit nicio garanţie de „siguranţă şi calitate”.

Citește și: Alertă globală OMS cu privire la patru siropuri de tuse: „Au fost potențial legate de leziuni renale acute și decese în rândul copiilor”!

Alerta vine după ce în luna decembrie, 2022, autoritățile din Uzbekistan au deplâns moartea a cel puțin 20 de copii care au consumat siropul numit Doc-1 Max, produs de compania farmaceutică din India, numită Marion Biotech, informează AFP, potrivit Agerpres

Ministerul indian al Sănătății a suspendat producția companiei, iar Uzbekistanul a interzis importul și vânzarea de Doc-1 Max. Potrivit avertismentului OMS, analiza probelor de sirop de către laboratoarele de control al calităţii din Uzbekistan a revelat „cantităţi inacceptabile de dietilenglicol şi/sau etilenglicol ca şi contaminanţi”.

Dietilenglicol şi etilenglicolul sunt toxice pentru oameni şi, dacă sunt ingerate, pot fi fatale. Aceste două produse (siropuri) pot avea autorizaţii de comercializare în alte ţări din regiune. De asemenea, este posibil ca acestea să fi fost distribuite, prin intermediul pieţelor informale, în alte ţări sau regiuni”, au avertizat reprezentanții OMS. Siropurile sunt „periculoase, iar consumul lor, în special de către copii, poate duce la afecţiuni grave sau chiar la deces”, a adăugat OMS.

Responsabilii Marion Biotech nu au putut fi contactaţi imediat. Compania este al doilea producător indian de medicamente investigat de autorităţile de reglementare de când OMS a stabilit în octombrie o legătură între alte medicamente şi decesul a numeroşi copii în Gambia.

India a deschis o anchetă în cazul Maiden Pharmaceuticals, dar autorităţile au ajuns la concluzia că medicamentele incriminate erau de „calitate standard”.


Sondaj de opinie

Cluj-Napoca mai este un oraș ieftin?

Urmăriţi-ne

Newsletter

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi cele mai noi stiri!

Comentarii Facebook