Alertă globală OMS cu privire la patru siropuri de tuse: „Au fost potențial legate de leziuni renale acute și decese în rândul copiilor”!


Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă globală cu privire la patru siropuri de tuse fabricate în India, precizând că acestea au fost „potențial legate de leziuni renale acute și de 66 de decese în rândul copiilor” în Gambia, informează BBC.

Cele patru siropuri sunt Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup și Magrip N Cold Syrup, fabricate de aceeași companie indiană, potrivit OMS. Este vorba de compania Maiden Pharmaceuticals, care nu a reușit să ofere garanții cu privire la siguranța lor, a adăugat OMS. De asemenea, compania nu a făcut niciun comentariu cu privire la cele întâmplate.

Cele patru produse au fost identificate în Gambia, dar „este posibil să fi fost distribuite, prin intermediul piețelor informale, în alte țări sau regiuni”, a adăugat OMS, în alerta publicată pe site-ul său, scrie Libertatea.

OMS a avertizat că utilizarea lor poate duce la răni grave sau la deces, în special în rândul copiilor.

Intervenția OMS a venit după ce autoritățile medicale din Gambia au detectat o creștere a cazurilor de leziuni renale acute în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani la sfârșitul lunii iulie. De atunci, guvernul din Gambia a suspendat utilizarea tuturor siropurilor de paracetamol și a îndemnat oamenii să folosească în schimb tablete. OMS a declarat că analiza de laborator a mostrelor de produse „confirmă faptul că acestea au fost contaminate cu cantități inacceptabile de dietilenglicol și etilenglicol”.

Comentarii Facebook