Nou vaccin împotriva cancerului, testat cu succes pe animale. Urmează să fie testat și pe oameni


Un vaccin împotriva cancerului a fost testat cu succes pe animale, iar acum urmează să fie testat pe oameni. Serul testat pe șoareci și maimuțe, s-a dovedit a fi capabil să distrugă apărarea pe care tumorile o pun în aplicare pentru a se proteja de atacurile sistemului imunitar prin blocarea celulelor bolnave.

Studiul, publicat în revista Nature, a fost coordonat de Dana-Farber Cancer Institute și Harvard Medical School, ambele din Boston, și indică necesitatea unor noi studii care să facă posibilă începerea studiilor și pe oameni. Majoritatea vaccinurilor împotriva cancerului vizează proteine specifice (antigene) găsite pe suprafața celulelor canceroase, cu intenția de a ajuta sistemul imunitar să le recunoască și să le atace, scrie Antena 3.

Cu toate acestea, capacitatea acestor proteine de a stimula un răspuns imun este unică pentru fiecare individ, ceea ce face dificilă dezvoltarea unui vaccin eficient pentru toată lumea. Mai mult decât atât, tumorile reușesc adesea să scape de atacurile celulelor imune prin modificarea sau mascarea antigenelor celulelor lor, astfel încât acestea să nu fie recunoscute. 

Cercetătorii conduși de Soumya Badrinath au adoptat însă o abordare diferită. Vaccinul lor împotriva cancerului poate depăși variațiile individuale, deoarece vizează două tipuri de celule imunitare, celulele T și celulele NK (Natural Killer), ce provoacă un atac general și coordonat, scrie ansa.it.

Rezultatele indică faptul că terapia este capabilă să promoveze imunitatea protectoare împotriva tumorilor, chiar și împotriva celor cu mutații care scapă în mod normal de apărarea naturală a organismului. 

Comentarii Facebook