Antibioticele nu sunt soluția pentru febra la copii, chiar dacă așa cred 2 din 3 părinți, spune un medic pediatru


Antibioticele nu sunt întotdeauna cea mai potrivită soluție atunci când un copil are febră, chiar dacă două treimi din părinți cred acest lucru.

Mult înainte de pandemie prezentam la Congresul de Pediatrie Socială de la Cluj un studiu, efectuat în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, privind febra la copil și percepția părinților despre febră. Foarte interesante răspunsurile părinților la acel moment... Cam un sfert din părinții copiilor ce au venit la CPU pentru evaluarea febrei au primit un chestionar, după efectuarea triajului dar înainte de consultul medical propriu-zis. Sunt curios cum ar arăta rezultatele dacă am repeta acum studiul. Cert este că două treimi (67.82%) din respondenți doreau să primească o rețetă pentru un antibiotic. Febra la copil produce îngrijorare. Asta este normal. Dar antibioticul nu este mereu soluția” spune dr. Mihai Craiu, pentru Antena 3. 

Febra este cauzată cel mai adesea de un virus, iar tratamentul cu antibiotic nu ajută în bolile virale.

În majoritatea cazurilor de boli febrile, la copilul cu vârstă mai mare de 3 luni, este "de vină" un virus. Iar în bolile virale tratamentul cu antibiotice nu ajută deloc. Ba din contră... Ar putea produce probleme majore pe termen lung, cea mai îngrijorătoare fiind colonizarea cu germeni multirezistenți la antibiotice. Dacă nu ne schimbăm perspectiva asupra utilizării antibioticelor și continuăm să le folosim fără motiv, în afara recomandărilor din Protocoalele și Ghidurile de Practică, vom crește până în 2050 la un număr de 10 milioane de astfel de decese/an, prin infecții cu germeni "speciali". Iar sumele cheltuite se vor ridica la o cifră uriașă - în jur de 4% din produsul intern brut, la nivel global”, este avertismentul medicului. 

Comentarii Facebook