Ministerul Sănătății, despre focarul de infecţii de la Spitalul Clinic Judeţean Mureş: „pacienții aveau multiple patologii”


Ministerul Sănătăţii a transmis în această dimineață, precizări despre decesele provocate de infecțiile nosocomiale la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, după ce premierul Nicolae Ciucă a cerut în şedinţa de guvern informaţii despre infecțiile nosocomiale din spital.

Potrivit comunicatului emis de minister, pacienții „care au decedat aveau multiple patologii și spitalizări cu durată mare în secția de terapie intensivă”.

Ministerul Sănătății a fost informat în data de 14 octombrie 2022, la ora 16.00 despre existența unui focar infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM) cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureș pentru a verifica la fața locului situația și a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte.

Potrivit datelor medicale puse la dispoziție de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș, pacienții care au decedat aveau multiple patologii și spitalizări cu durată mare în secția de terapie intensivă. Aceștia erau în stare critică în momentul internării în secția ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolați din focar au fost Piocianic și Acinetobacter multirezistenți la antibiotice.”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății. 

Internările în secția ATI au fost suspendate

Cu ocazia vizitei, au fost suspendate internările în secția ATI, iar intervențiile chirurgicale au fost sistate; a început imediat activitatea de curățenie și dezinfecție a secției, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienților existenți în secție și a personalului medical. 

De asemenea, s-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curățenie și dezinfecție, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecție și managementului deșeurilor. Rezultatele probelor recoltate de la pacienții din secția de terapie intensivă au fost negative, potrivit Ministerului Sănătății. 

Citește și: Ministerul Sănătății răspunde acuzațiilor grave aduse la adresa Spitalului de Urgență din Cluj: „Nu există informații referitoare la 4 decese”

Comentarii Facebook