Ministerul Sănătății răspunde acuzațiilor grave aduse la adresa Spitalului de Urgență din Cluj: „Nu există informații referitoare la 4 decese”


Ministerul Sănătății răspunde acuzațiilor grave aduse la adresa Spitalului de Urgență din Cluj, potrivit cărora în secția de neonatologie a Spitalul Clinic Județean de Urgență ar fi murit în ultimele luni patru copii, din cauza infecțiilor intraspitalicești. 

Potrivit comunicatului emis în această dimineață „nu există informații referitoare la 4 decese”. Răspunsul a venit după o săptămână de când părinții și-au expus cazurile, iar cazul a luat amploare.

La cererea Ministerului Sănătății, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, au informat că în secția de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale și care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns. Din ancheta epidemiologică efectuată, reiese că nu au fost înregistrate alte infecții asociate asistenței medicale (IAAM) în secția de neonatologie în aceeași luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informații referitoare la 4 decese, așa cum în mod eronat s-a vehiculat în spațiul public.

Ministerul Sănătății este conștient de importanța problematicii IAAM în spitalele din România și a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei și prescrierii de antibiotice. Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecții de către toate spitalele din România, însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoașterea și aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăți.”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății. 

Comentarii Facebook