Prof. dr. Ștefan Florian: Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie ar putea fi realizat prin PNRR


Șeful Clinicii de Neurochirurgie, prof. dr. Ștefan Florian, anunță că Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie de pe strada Louis Pasteur ar putea fi realizat prin PNRR.

În locul fostului Spital de Medicina Muncii, de pe strada Louis Pasteur, va fi amenajat un Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie. Acesta va avea 55 de paturi de spitalizare continuă, din care 7 pentru copii și 35 de paturi ATI. Blocul operator va avea 6 săli de operație standard și una multifuncțională hibrid. 

Tot proiectul a fost gândit și va fi coordonat de neurochirurgul Ștefan Florian, primul neurochirurg român în top 5 mondial. 

În 16 august 2022, în incinta fostei Clinici de Medicina Muncii de pe strada Louis Pasteur, a avut loc predarea-primirea amplasamentului unde se va ridica construcția, între reprezentanții SCJU Cluj-Napoca și cei ai constructorului, S.C.C. Construcții Erbașu S.A. Până în acest moment s-au parcurs următoarele etape: proiectarea,  obținerea autorizației de construire și a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Într-o primă fază va avea loc recompartimentarea clădirii existente, urmată de construcția unui corp nou de clădire, conectat la cel existent, având un cost de aproximativ 112 milioane lei.

În această săptămână, Guvernul a făcut un pas important pentru ca acest centru să poată obține finanțarea europeană dorită.

Între criteriile pentru obținerea finanțărilor din PNRR au fost incluse și alte specialități, inclusiv patologia cerebro-vasculară, care nu era inițial inclusă. Acum, avem toate șansele ca având autorizația de construcție, fiind cel mai matur proiect care există să primească finanțare prin PNRR și să poată fi dat în funcțiune în 2025, termenul de execuție din momentul debutului fiind 24 de luni. 

Sumele cerute sunt destul de mari, dar nu este imposibil să se obțină finanțare. Există și alte proiecte care pot să susțină un astfel de demers”, a declarat profesorul Ștefan Florian.

Centrul ar urma să trateze accidentele vascular cerebral (AVC)

Acest centru destinat tratamentului accidentului vascular cerebral (AVC)  prin proceduri inovative  este unul de maximă necesitate, atât pentru Cluj, cât și pentru județele limitrofe. Suntem consecvenți parcursului asumat la demararea proiectului și facem tot ceea ce este necesar pentru a ne ține de termene. Investiția a pornit la drum cu o finanțare de 5 milioane lei și este foarte important să obținem diferența de finanțare prevăzută din PNRR. Punctajul pe care îl avem în baza criteriilor de eligibilitate emise de minister ne dă mari speranțe că vom obține banii necesari continuării proiectului”, a declarat Prof. Dr. Claudia Gherman, managerul SCJU Cluj-Napoca. 

Comentarii Facebook