Hamsterii pot transmite COVID oamenilor și sunt sursa probabilă a unui focar recent


O cercetare recentă confirmă că un magazin de animale de companie a fost sursa unui focar de COVID-19 din Hong Kong. Potrivit virusologilor, animăluțele pot transmite COVID-19 oamenilor și au devenit sursa unui focar recent al variantei Delta. 

Atât rezultatele genetice, cât şi cele epidemiologice sugerează cu tărie că au existat două [evenimente] independente de transmitere a virusului de la hamster la om şi că astfel de evenimente pot duce la o transmitere comunitară în continuare”, a spus profesorul Leo Poon, virolog la Universitatea din Hong Kong, citat de The Guardian.

Importul de hamsteri a fost cea mai probabilă sursă de infecţie cu virusul”. Descoperirile evidenţiază posibilitatea ca virusul să se răspândească şi la alte specii de animale, oferind oportunitatea de a se dezvolta o nouă mutaţie, informează Mediafax.

Cel puţin 50 de persoane au fost infectate şi peste 2.200 de hamsteri sacrificaţi la magazinul de animale din Hong Kong. Natura mutaţiilor a sugerat că transmiterea a avut loc de ceva timp (posibil de la jumătatea lunii noiembrie), hamsterii fiind importaţi de la un furnizor din Ţările de Jos în lunile decembrie şi ianuarie.

Multe animale sunt susceptibile de a lua SARS-CoV-2 de la oameni, dar, până acum, doar nurca s-a dovedit capabilă să-l transmită în direcţia opusă.

Comentarii Facebook