Pacienții infectați cu Omicron pot transmite virusul fără să fie în contact cu cealaltă persoană


Varianta Omicron este cea mai contagioasă formă de COVID de până acum. Tot mai mulți specialiști virusologi au ajuns la concluzia că distanțarea socială nu mai este atât de eficientă în cazul Omicron, precum în situația celorlalte tulpini.

Specialiștii ne avertizează că persoanele infectate cu COVID pot elibera particule și picături de fluide respiratorii, care conțin virusul SARS CoV-2 în aer, atunci când expiră și nu numai. Același lucru se întâmplă când vorbesc, fac exerciții fizice, cântă, tușesc sau strănută.

Deoarece COVID-19 se transmite prin contactul cu fluidele respiratorii purtătoare de virus infecțios SARS-CoV-2, o persoană poate fi expusă de la o altă persoană infectată care tușește sau vorbește în apropierea ei. De asemenea, poate fi expusă prin inhalarea particulelor de aerosoli răspândite de persoana infectată la o anumită distanță.

COVID-19 poate fi transmis chiar și la distanțe mai mari de 2 metri față de persoana infectată

Transmiterea COVID-19 prin inhalarea virusului în aer poate avea loc la distanțe mai mari de 2 metri. Particulele de la o persoană infectată se pot deplasa într-o încăpere întreagă sau spațiu interior. Mai mult decât atât, particulele pot rămâne în aer după ce persoana infectată a părăsit camera, ele pot rămâne în aer ore în șir în unele cazuri.

Cineva poate fi, de asemenea, expus prin stropire și pulverizare de fluide respiratorii direct pe membranele mucoase. Răspândirea poate apărea uneori și prin contactul cu suprafețele contaminate, deși această variantă este acum considerată mai puțin probabilă, scrie epa.gov, citat de Antena 3. 

Deși riscul de infecție prin inhalarea particulelor purtătoare de virus scade în general odată cu distanța față de persoanele infectate, unele circumstanțe cresc riscul de infecție: 

  • Atunci când sunteți într-o cameră închisă, în special în medii în care ventilația este inadecvată
  • În timpul activităților care cresc emisia de fluide respiratorii, precum strigătul, cântatul sau exercițiile fizice
  • Când timpul de expunere este lung (mai mult de câteva minute)
  • În spații aglomerate, în special când masca este purtată necorespunzător

Comentarii Facebook