Duminica 28 Noiembrie

De ce unii oameni complet vaccinați se îmbolnăvesc și mor de COVID


Cazuri larg mediatizate de persoane publice imunizate cu schema completă, dar care s-au îmbolnăvit grav sau chiar au murit de COVID, sunt invocate de antivacciniști drept dovada supremă că aceste seruri sunt, în cel mai bun caz, inutile.

De ce oamenii vaccinați se îmbolnăvesc și mor de COVID?

Contestarea vaccinurilor pornind de la decesul unei persoane cu notorietate a ajuns o narațiune uzuală atât în Europa, cât și în SUA sau pe alte meleaguri, unde războiul hibrid îmbracă și forma propagandei antivacciniste, cu scopul final de a șubrezi starea generală de sănătate a populației, în beneficiul unei puteri adverse.

Dr. Leana Wen este medic specialist în medicina de urgență și profesor de politici de sănătate la Universitatea George Washington, fiind în același timp analist medical al CNN.

Ea a fost întrebată de jurnaliștii CNN dacă vaccinul anti-COVID mai merită administrat, în condițiile în care presa a prezentat cazuri ale unor oameni vaccinați cu schema completă și care au murit în urma infecției cu coronavirus.

Dr. Wen: Dacă te vaccinezi, ai de 11 șanse mai mici să mori de COVID, față de un nevaccinat

Cele mai recente date de la Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) arată că vaccinurile reduc probabilitatea testării pozitive la COVID de șase ori și probabilitatea decesului de COVID de 11 ori.

Asta înseamnă că, dacă te-ai vaccinat, e de șase ori mai puțin probabil să iei COVID-19 decât cineva nevaccinat. Și e de 11 ori mai puțin probabil să mori de COVID, comparativ cu o persoană nevaccinată. Este, într-adevăr, excelent.

Totuși, vaccinul anti-COVID nu te apără 100%. Nu doar vaccinurile. Probabil că, practic, niciun tratament medical nu este 100% eficace. Asta nu înseamnă că vaccinul nu funcționează sau că nu ar trebui să-l faci", a spus ea.

Există persoane predispuse la forme grave de COVID în ciuda vaccinării

Știm că persoanele în vârstă și cu afecțiuni preexistente este mai probabil să facă o formă gravă și să moară în urma unei infecții post-vaccinare. Cei aflați în mod special în situații de risc sunt cei imuno-compromiși, care au sistemul imunitar afectat. Rețineți că acesta este unul dintre motivele pentru care este recomandată doza suplimentară. În luna august, oficialii federali din domeniul sănătății recomandau ca persoanele imuno-compromise sever sau moderat să primească o a treia doză. Asta, deoarece această categorie este în mod special predispusă la efecte severe”, a adăugat specialista.

Dr. Wen: În mijlocul furtunii, pelerina de ploaie s-ar putea să nu te protejeze. La fel și vaccinul

De asemenea, aceasta susține faptul că vaccinul devine mult mai eficient dacă o mare parte a populației este vaccinată.

Gândiți-vă la vaccinul anti-COVID ca la o pelerină de ploaie foarte bună. Te protejează perfect în caz de burniță. Însă dacă te afli în mijlocul furtunii și apoi vine uraganul, sunt șanse mai mari să te uzi. Asta nu înseamnă că pelerina are defecte. Înseamnă că ai parte de vreme rea și că pelerina, singură, nu te poate proteja întotdeauna. 

Dacă ești expus din abundență la virus, asta îți crește șansele de infectare. Problema nu este vaccinul, problema este că ești expus la prea mult virus.

De aceea, este esențial să fie vaccinați cât mai mulți oameni. Și dacă te afli într-o zonă foarte expusă la virus, masca purtată în locurile aglomerate la interior adaugă un nivel suplimentar de protecție.

Și să nu uităm că ne vaccinăm, de asemenea, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre noi, care prezintă risc ridicat de efecte grave.

Ce le-ar spune Dr. Wen persoanelor care consideră că vaccinul nu este bun de nimic?

Le-aș cere să se gândească la alte aspecte ale medicinei. Să spunem că cineva are o boală de inimă. Există medicamente pentru a trata boala de inimă, însă nu sunt 100% eficiente. Nimic nu este 100% eficient. Doar pentru că cineva suferă o agravare a bolii și ajunge în spital nu înseamnă că tratamentul medical nu mai merită să fie urmat. 

Să luăm un exemplu din zona prevenirii. Să spunem că cineva care mănâncă sănătos și face mult sport ajunge să aibă tensiune ridicată și diabet. Asta nu înseamnă că regimul sănătos și exercițiile fizice nu sunt bune de urmat. Asta înseamnă că poți să faci toate demersurile pentru a preveni boala dar uneori ajung să faci boala (...)

Concluzia este că vaccinurile funcționează. Reduc probabilitatea de a contracta boala, de a face forme severe și de a muri. Nu sunt 100% eficace pentru că nimic nu este 100% eficace.


Comentarii Facebook