Cercetători ardeleni, premiați pentru descoperirea unui probiotic naturist pentru tratarea ficatului gras. Coordonatoarea are doctorat la UMF Cluj


Un probiotic pe bază de ciuperci, dezvoltat de o echipă coordonată de ing. dr. Irina Matran de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Târgu Mureș, ar putea reprezenta o soluție inovatoare în prevenirea sau tratarea steatozei hepatice nealcoolice. Acest probiotic este în curs de brevetare la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) și a fost deja medaliat cu aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații INVENTCOR 2025.

Invenția intitulată "Aliment adjuvant în prevenirea și/sau tratamentul steatozei hepatice nealcoolice" este un probiotic 100% natural care a obținut Medalia de Aur la categoria Medicină, alături de alte zece distincții la același salon. Ediția din acest an a INVENTCOR a reunit peste 300 de invenții din 31 de țări.

Conducerea UMFST Târgu Mureș a subliniat că invenția este de o mare actualitate, având potențialul de a contribui semnificativ la combaterea ficatului gras, o afecțiune tot mai frecventă în rândul populației.

Inginer doctor Irina Matran, șef de lucrări în cadrul Facultății de Medicină, Specializarea Nutriție și Dietetică, este cunoscută pentru multiplele brevete dezvoltate, inclusiv un produs pentru reducerea refluxului gastroesofagian și un cicatrizant pentru fisuri anale. "Întotdeauna am fost curioasă și am vrut să-mi aduc aportul asupra îmbunătățirii calității vieții semenilor noștri și mi-a plăcut cercetarea", a declarat Irina Matran pentru AGERPRES.

Irina Matran a studiat medicina la Târgu Mureș, unde și activează, și a făcut un masterat și doctorat la UMF Cluj-Napoca.

Probioticul a fost inițial conceput în cadrul unei lucrări de licență în toamna anului 2023, la propunerea unei studente din ultimul an la Nutriție și Dietetică. "Am acceptat cu drag provocarea... Trei luni ne-a luat dezvoltarea produsului", a explicat cercetătoarea. Procesul a inclus cercetări ample și teste preclinice pe animale, rezultatele fiind remarcabile: scăderea enzimelor hepatice și a glicemiei, fără reacții adverse observate în timpul studiului de șase luni.

Probioticul dezvoltat nu conține conservanți, gluten, lactoză sau alte alergeni. "Produsul nostru este primul aliment care are parte de nutrivigilență", a precizat Irina Matran, subliniind importanța informării consumatorilor despre posibile reacții adverse sau interacțiuni medicamentoase. Produsul este ambalat în monodoze de 20 de grame, care se prepară rapid prin adăugarea apei calde.

Fiind bogat în fibre și proteine, cu un indice glicemic mic, produsul este recomandat și persoanelor cu diabet sau sportivilor de anduranță. "Este un aliment pentru stări de nutriție specială, dezvoltat și comercializat conform unui regulament european specific", a adăugat cercetătoarea.

Această invenție, care include ingrediente precum grifola, frontoza, corticeps inencis și inulină, marchează un nou pas în lupta cu steatoza hepatică nealcoolică și alte afecțiuni asociate.


Comentarii Facebook