ANPC: Nu cumpărați carne din portbagaje sau ouă de pe marginea drumului, chiar dacă sunt mai ieftine


Carnea de miel și produsele din carne trebuie cumpărate numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate, însă trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar, pentru a avea garanția unui produs sigur, spune Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). 

Carnea cumpărată din „portbagajul mașinilor” poate să fie periculoasă pentru sănătate

Paul Anghel îndeamnă oamenii să evite să procure carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este mai mic față decele din magazinele autorizate, deoarece comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon  de casă cu care să poată fi ustificată tranzacția comercială. 

De asemenea, consumatorii trebuie să verifice, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, prezenţa corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă”, arată Anghel în postarea sa.

Nu cumpărați ouă „de pe marginea drumului”!

În ceea ce privește ouăle, diserctorul ANPC recomandă achiziționarea lor numai din locuri special amenajate și autorizate și sfătuiește consumatorii să evite cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este mult mai mic. 

Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine. La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş”, susține sursa citată.

În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind: categoria de calitate (A) şi de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate), o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă”, ne sfătuiește acesta. 

Nu vopsiți ouăle cu vopsea pentru textile! Folosiți doar produse destinate special vopsirii ouălor 

În privinţa vopselei de ouă, consumatorii trebuie să citească cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale.

Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, avertizează directorul ANPC, Paul Anghel, potrivit Digi24.


Comentarii Facebook