Anca Buzoianu, realeasă în funcția de rector al UMF Cluj. A reușit să reformeze Universitatea în ciuda jocurilor de culise


Prof. dr. Anca Buzoianu a fost realeasă în funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. 

Anca Buzoianu a fost aleasă în urma scrutinului de luni, 27 noiembrie, cu 97,3% din voturile celor care au participat la alegeri. Aceasta a câștigat detașat al doilea mandat, după ce a reușit să spulbere ”cuibul de viespi” care a condus UMF Cluj timp de aproape 20 de ani, aflat sub tutela Grupului de la Cluj. 

Luni, 27 noiembrie, au avut loc și alegerile pentru membrii Senatului Universității și ai Consiliilor Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu.JPG

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a obținut un număr de 621 de voturi pentru, din totalul de 646 voturi valide, pentru funcția de rector, precum și cele mai multe voturi pentru Senatul Universității și Consiliul Facultății de Medicină. Potrivit Biroului Electoral al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca, dintr-un total de 773 cadre didactice, cercetători, doctoranzi și studenți cu drept de vot, s-au prezentat la urne 646 de alegători, respectiv 84%.

”Cu bucurie și recunoștință, doresc să mulțumesc membrilor comunități academice care mi-au acordat din nou încrederea prin votul lor, pentru sprijinul lor neîncetat. Realegerea în funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” este o confirmare a solidarității și angajamentului nostru colectiv pentru excelența în învățământul medical și farmaceutic. Voi  rămâne fidelă viziunii mele de a face din UMF „Iuliu Hațieganu” o instituție de elită, cu relevanță cât mai mare la nivel internațional. Împreună, vom continua să scriem istoria universității, să promovăm cercetarea de înaltă calitate și să formăm viitoarele generații de profesioniști în domeniul medical și farmaceutic”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu este medic primar în specialităţile pediatrie şi farmacologie clinică și şeful Disciplinei de Farmacologie, Toxicologie şi Farmacologie Clinică a Facultăţii de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. Este prima femeie rector a unei universități de medicină și farmacie din România, funcție pe care o deține din ianuarie 2020, membru corespondent al Academiei de Științe Medicale și Cavaler al Ordinului Național de Merit al Republicii Franceze, distincție acordată de președintele Emmanuel Macron în 2018.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu a fost și prima femeie decan din istoria Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, fiind aleasă în această funcție pentru prima dată în anul 2008, iar apoi realeasă pentru încă două mandate. Sub conducerea sa, Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a devenit prima facultate de medicină din centrul și sud-estul Europei care a primit Diploma de Recunoaștere a Calității - „Label CIDMEF”, certificat de calitate și performanță care apreciază conformitatea procesului educațional cu normele CIDMEF (Conferința Internațională a Decanilor și a Facultăților de Medicină de Expresie Franceză), precum și prima facultate de profil acreditată internațional din România de către AMSE/ASIIN - Association for Medical Schools in Europe. A modernizat curriculumul facultății după modelele din Europa de Vest, a introdus inovații educaționale preluate apoi de toate școlile medicale din țară, a condus proiecte educaționale care au contribuit la dezvoltarea instituțională a universității.

În timpul primului său mandat de rector al universității, a dezvoltat o strategie de susținere și dezvoltare a cercetării științifice, UMF „Iuliu Haţieganu” având în derulare, în prezent, 125 de proiecte în valoare de 34 milioane de euro și se situează printre cele mai bune 1.000 de universități din lume în clasamentele internaționale, precum și pe locul 4 în metaranking-ul național. Proiectele de investiții în infrastructura didactică și de cercetare a universității au fost semnificative și au vizat reamenajarea și modernizarea căminului VII și a parcului din campusul Hașdeu, deschiderea unui nou restaurant studențesc, renovarea tuturor amfiteatrelor și a altor spații de învățământ, înființarea Centrului de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului, înființarea Muzeului Școlii Medicale Clujene etc. Proiectele de responsabilitate socială au reprezentat un obiectiv important în strategia de dezvoltare a universității, cu accent pe incluziune, diversitate și egalitate de șanse atât pentru studenți, cât și pentru întreaga comunitate.

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu își dorește ca următorul mandat să se definească prin continuitate, echipa de conducere a universității propunându-și optimizarea actului managerial în baza experienței acumulate în mandatul anterior. În cadrul noului mandat, se vor finaliza proiectele de anvergură deja începute, precum construcția Centrului de Simulare, Training și Cercetare pentru Dezvoltarea Competențelor Profesionale și Centrul de Chirurgie Experimentală, pe o suprafață de aproximativ 20.000 mp, o nouă bibliotecă, preluarea Spitalului CFR și aducerea lui la standarde de îngrijire și dotare, o nouă biobază și o bază sportivă a universității, o grădiniță pentru copiii cadrelor didactice, ai personalului administrativ și ai studenților.

În timpul mandatului 2019 - 2023, Anca Buzoianu a reușit performanțe notabile din scaunul de rector. Acest lucru a făcut ca nimeni să nu se arunce în lupta pentru scaunul de rector al UMF Cluj.

UMF Cluj este singura universitate din România clasată în topul Shanghai în domeniile Stomatologie și Farmacie

UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este inclusă în trei clasamente pe domenii din categoria Științe Medicale, din cadrul prestigiosului clasament universitar Shanghai Global Ranking of Academic Subjects 2023. Mai exact, este vorba despre Medicină clinică, Stomatologie și Farmacie, la ultimele două nemaifiind inclusă nicio altă universitate din România. 

UMF se situează în intervalul 401-500 în domeniul Medicină clinică, respectiv 201-300 în domeniile Stomatologie și Farmacie. Dacă în cazul Medicină clinică, UMF Cluj-Napoca este poziționată după UMF Carol Davila din București (locurile 101-150), în domeniile farmacie și stomatologie, UMF Cluj este singura universitate din România inclusă în clasamentele pentru aceste două domenii.

Shanghai Global Ranking of Academic Subjects 2023 clasifică peste 1.900 de instituții din întreaga lume, din 104 țări și regiuni, în 55 de domenii de studiu, încadrate în categoriile Științe naturale, Inginerie, Științele Vieții, Științe Medicale și Științe Sociale.

De ce admiterea la UMF Cluj e cea mai grea din țară. La Cluj se pune accent pe testare și întrebările nu sunt publice

În ultimii ani, UMF Cluj a ajuns cea mai respectată universitate de medicină din România. Rectorul UMF Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu, a explicat că de ce la Cluj admiterea la Medicină este cea mai grea din țară.

Cei care vin la Cluj ştiu că e cea mai grea admitere din ţară. Şi vă spun de ce. Pentru că noi dăm doate întrebările la prima vedere. La restul facultăţilor, cu excepţia Bucureştiului, care face la fel ca noi, la restul facultăţilor o parte din întrebări, 50% spre exemplu, sau 80%, sunt cunoscute. Sunt într-o bază de date pe Internet pe care candidaţii le rezolvă şi dintre acele întrebări vin subiectele.

La noi toate sunt la prima vedere. Comisia stă închisă o săptămână ca să facă subiecte la prima vedere. La Iaşi spre exemplu, ei au 50% din întrebări publice. Noi nu facem aşa. La noi toate întrebările sunt la prima vedere. Lumea ştie că admiterea e grea la Cluj. (Candidaţii - n. red.) se şi pregătesc din timp cel puţin 2 ani de zile. 

Evident, concurenţa este mai mare unde întrebările sunt publice. La Braşov toate întrebările sunt publice. La noi admiterea e foarte grea, de asemenea se ştie că facultatea este foarte grea şi cerinţele, standardele sunt foarte ridicate. Din acest motiv nu avem aşa concurenţă mare cum au alte centre universitare, în schimb, avem cei mai buni absolvenţi şi asta nu pentru că vă spun eu, rectorul universităţii, ci pentru că rezultatele la examenul de rezidenţiat spun asta. 

În ultimii 15 ani am fost tot timpul pe locul întâi. Constant suntem cei mai buni la examenul de rezidenţiat ceea ce practic măsoară performanţa şi nu numai la promovabilitate, că luăm 98% rezidenţiatul, ci la notele obţinute. Anul acesta şi anul trecut 46% din punctajele peste 800 care e un punctaj foarte mare au fost luate de Cluj, şi pe restul s-au bătut 12 facultăţi. Este cunoscut faptul că suntem buni", a declarat rectorul UMF Cluj.

Rectorul UMF Cluj, Anca Buzoianu, a respins ideea unificării universităților, vehiculată de rectorul UBB Cluj, Daniel David

După declarațiile rectorului UBB Daniel David, potrivit cărora a fost și este o greșeală separarea învățământului universitar medical românesc de universitățile tradiționale, Știri de Cluj a solicitat un punct de vedere rectorului UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. dr. Anca Buzoianu.

Fiecare universitate trebuie să facă tot ceea ce poate pentru a fi mai performantă. UMF Cluj-Napoca a demonstrat că se poate”, a declarat rectorul Anca Buzoianu.

Rectorul UMF Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu spune că nu are nici un sens să se discute despre o unificare a universităților tradiționale mari din România, cele din București, Cluj-Napoca sau Iași, de exemplu, cu cele de medicină, pentru a se obține poziții mai bune în topurile internaționale. 

Noi nu luăm în calcul și nu vrem să luăm nici măcar în discuție o astfel de comasare, atâta timp cât Constituția României garantează autonomia universitară. Nu avem niciun interes sau vreun câștig să fuzionăm cu nicio instituție. Rezultatele absolvenților noștri, care sunt primii din țara la rezidențiat, cele științifice și cele financiare, ne arată că suntem pe drumul cel bun. 

Astfel de modificări structurale nu ar face decât să afecteze nivelul ridicat al calității învățământului atins de UMF Cluj-Napoca în urma unei strategii coerente și bine aplicate timp de 30 de ani și cu rezultate evidente.

Este și aceasta o piață concurențială, iar producția științifică a UMF Cluj-Napoca este cea mai bună din România, raportat la numărul de cadre didactice. Fiecare universitate trebuie să facă tot ceea ce poate pentru a fi mai performantă. 

Specializarea universităților, cum sunt cele medicale, a dus la creșterea valorii acelor instituții. Domeniul medical este unul înalt specializat, iar acesta este viitorul profesiei noastre. După cum am dovedit de foarte mulți ani, absolvenții noștri au o inserție excelentă pe piața muncii, oriunde în lume, iar asta este cea mai bună dovadă că ne îndeplinim cu brio misiunea academică. Suntem căutați, avem o reputație academică excelentă, deci mergem înainte pe drumul nostru.

Performanțele marilor universități din România nu sunt și nu trebuie să fie condiționate de reforme educaționale vechi de peste 7 decenii. Iar motivele lipsei acestor performanțe trebuie căutate de universități în interiorul lor”, a declarat rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, prof. dr. Anca Buzoianu.

Comentarii Facebook