A murit copilul din Turda, nenorocit de un medic ginecolog, cu un medicament neomologat în România. Medicul a scăpat ușor


Copilul din Turda, care s-a născut în 2008 grav bolnav după ce medicul ginecolog Ovidiu Lupșan, de la Spitalul Municipal Turda, i-a administrat medicamentul Cytotec, neomologat în Uniunea Europeană și România, a murit.

Diana Crisan, mama băiatului care a ajuns la 15 ani, și-a dus crucea cu demnitate și a îngrijit copilul cu multă iubire. Drama familiei din Turda a fost de nedescris. Tedy nu vorbea, nu umbla, nu cerea mancare și era mai mult într-o stare vegetativă.

Povestea tragică a familiei Crisan a început in anul 2008, la secția de ginecologie a Spitalului Municipal din Turda. ”În 2008, eram însărcinată și, când sarcina a ajuns la 41 de săptămâni, medicul care m-a consultat, Ovidiu Lupsan, m-a chemat la el, pentru că era de gardă și mi-a zis ca, dacă într-o săptămâna nu nasc, să mă întorc la el, dar tot când este de gardă. Explicația: dacă mă apuca durerile și el nu este la spital, atunci ceilalți colegi, care sunt invidioși pe el, nu-l vor lăsa să asiste nașterea. Apoi, la termenul fixat, pe 11 februarie, m-am dus din nou la el, când era din nou de gardă. Mi-a făcut un control și mi-a zis că fătul nu este poziționat normal și că trebuie să stau mai mult pe partea stângă. În cabinetul dumnealui mi-a administrat Cytotec, iar apoi m-a internat pe secția și mi-a spus să nu mai spun la nimeni că mi-a dat medicamentul cu pricina. Parcă eram într-un film de groaza”, povestea Diana Crișan, în 2011.

După ce a născut, medicii din Turda i-au spus mamei că băiatul e ”varza”

Tânăra mamă a relatat cu groază scenele din timpul nașterii și ce a urmat după, când un medic i-a spus că micuțul e ”varză”. ”Am avut dureri. A venit moașa, iar mai apoi a venit și medicul Lupșan. Pe la 17.30, am născut dar, pe când copilul trebuia să iasă, doctorul a plecat de lângă mine și mi-a zis că este obosit. Când s-a născut, copilul era albastru la față și plângea întruna, dar a primit nota nouă. Până a doua zi nu am mai văzut copilul și, cand întrebam ce face, mi se spunea ca este bine. La vizita de dimineață a venit însă medicul neonatolog, Octavia Rușan, care prima dată m-a întrebat ce am făcut cu copilul pentru ca este varza. Mi-a zis că nu știe să înghită, face convulsii, nu știe să suga și crede ca are o hemoragie cerebrală și că trebuie trimis de urgență la Cluj, la Clinica de Ginecologie", povestea Diana Crisan.

Copilul a ajuns în cele din urma la Clinica de Ginecologie din Cluj-Napoca, unde, conferențiarul universitar, Gabriela Zaharia, șeful secției de neonatologie, le-a spus părinților că baietelul lor a suferit leziuni cerebrale ireversibile, după ce creierul a rămas fără oxigen minute în șir.

Diagnosticul pus de medici este foarte grav: tetrapareză spastică, paralizie cerebrală și sindrom convulsiv. Baietelul a primit pensie de handicap, iar mama lui s-a ocupat de el in permanență.

Au tot încercat să ne spună că noi suntem de vina și că din cauza noastră micuțul e bolnav, dar am mai făcut un copil, care a ieșit perfect sănătos. Băiatul avea la trei ani șapte kilograme”, a mai povestit mama.

lupsan-ovidiu.jpg

Medicamentul Cytotec, administrat de medicul ginecolog Ovidiu Lupșan, de la secția de ginecologie a spitalului municipal din Turda, nu este pe lista Agenției Naționale a Medicamentului. ”Există țări, dar nu în Uniunea Europeană și nici în România, unde medicamentul este recomandat pentru ulcer. Dar, în prospectul sau, compania care îl produce a interzis administrarea acestuia la femeile însărcinate pentru ca provoaca avortul spontan”, a declarat Anca Crupariu, de la Agenția Națională a Medicamentului.

Colegiul Medicilor din Cluj a anchetat cazul si i-a aplicat medicului din Turda un avertisment, pentru ca nu a solicitat asistența unui medic pediatru în timpul nașterii. Colegiul Medicilor Cluj nici măcar nu știa că medicamentul Cytotec nu este inclus pe lista celor interzise.

Medicul Ovidiu Lupșan a fost condamnat cu blândețe

Medicul Ovidiu Lupșan a fost trimis în judecată în 2013, pentru că a administrat mamei medicamentul în 2008. La prima instanță a fost condamnat la 10 luni de închisoare, dar numai cu suspendare, pentru neglijență și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. 

6d73977592cd3f3a18ab8ef8f4ce1dee.jpeg

Medicul, în solidar cu Spitalul Turda, a fost obligat să achite despăgubiri familiei în valoare de 250.000 de lei pentru că le-a nenorocit copilul.

Curtea de Apel Cluj fost mult mai dură și a mărit pedeapsa la 2 ani de închisoare, dar tot cu suspendare și la plata unor despăgubiri de 450.000 de lei.

Tatăl copilului i-a pus în genunchi pe medicii de la IML Cluj, disperat că aceștia își apărau colegul vinovat

Tatăl copilului care a fost lăsat cu handicap a avut și un conflict cu medicii de la IML Cluj, care întârziau să facă expertiza medico-legală, necesară în acest proces. El s-a dus la IML Cluj și a făcut ”instrucție” cu medicii.  În 16 ianuarie 2013,  sătul de minciuni, tatăl copilului, un sportiv de performanţă, a închis uşa de la biroul directorului de atunci, Costel Siserman, şi a început să facă un scandal. ”Mai era acolo medicul Mugur Pop şi Cristian Gherman. I-a spus lui Siserman să sune la poliţie că îi dă o palmă de pică pe jos. Apoi Siserman şi-a dat ochelarii jos de frică să nu ia bătaie. Medicul legist Mugur Pop a încercat să scape fugind pe uşă, dar bărbatul i-a zis că, dacă iese afară, îl bate de se c..ă pe el: Te rup acum, te dezmembrez, i-a strigat. Mugur Pop s-a pus în genunchi și a cerut îndurare. În tot acest timp, Cristian Gherman stătea ascuns după un birou”, a declarat un martor al întregului evenitent. În cele din urmă medicii au făcut expertiza și procesul a putut începe, chiar dacă sentințele au fost jenante.

Din nefericire, micuțul Tedy s-a stins din viață, la vârsta de 15 ani, după ce corpul lui nu a mai putut lupta cu bolile acumulate, scrie FoaiaTransilvana.

Comentarii Facebook