Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt: Ungaria e alături de ungurii din Ardeal cu toată greutatea sa

 

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a reafirmat sprijinul Ungariei pentru maghiarii din Transilvania.

 

Vicepremierul Semjen Zsolt, invitat la Universitarea de Vară ”Balvanyos”, a declarat că scopul statului ungar este să menţină ”în viaţă” comunitatea maghiară.

 

Drepturile minorităţilor sunt drepturi ale omului. În ceea ce priveşte autonomia, maghiarii nu vor face niciodată altceva decât s-a întâmplat deja în Uniunea Europeană (UE - n.r.). Şi atunci, punem întrebarea: dacă pentru alţii se poate, dacă altora li se permite, atunci de ce nouă nu ni se permite? Dacă am putea accepta faptul că în UE există ceva ce este permis pentru alţii şi pentru maghiarime, pentru Secuime nu, atunci am declara că ne considerăm cetăţeni ai UE de rangul doi. Deci, autonomia nu este un extremism, nu este un gest extrem, pe care îl vrem, autonomia nu a fost debitată de maghiari, ci este ceva acceptat pentru alţii”, a spus vicepremierul Ungariei, conform Mediafax.

 

El a spus că maghiarimea poate supraviețui numai dacă ”rămâne fiecare particulă a ei”. Semjen Zsolt a comparat intervenția Ungariei în Transilvania, cu modul în care România ”intervine” în Republica Moldova sau pentru ”valahii din Serbia sau pentru toţi românii din Diaspora”.

 

E important ca politica maghiară din România să ajungă la consens în problemele fundamentale. Nu trebuie să spun maghiarilor ce să facă în politica de aici, dar în teme precum autonomia, drepturile lingvistice, regionalizarea, aici trebuie să fie consens. Deci, trebuie să existe consens între maghiari în problemele de bază, dar şi cu politica românească. Maghiarii din Ardeal trebuie să-şi formuleze dorinţele, care vor fi sprijinite de Ungaria şi să caute parteneri în politica românească. Maghiarii din Ardeal trebuie să ştie şi să simtă că orice se întâmplă, Ungaria, cu toată greutatea sa, se află lângă ungurii din Ardeal: Noi contăm pe dumneavoastră, dumneavostră puteţi conta pe noi!", a declarat Semjen Zsolt.

Comentarii Facebook