Utilizatorii de trotinete electrice, obligați să dețină RCA. Numărul accidentelor grave, în care sunt implicate trotinetele, în creștere


O Directivă Europeană îi obligă pe proprietarii de trotinete să aibă poliță de asigurare, în contextul în care, în ultimii ani, au avut loc sute de accidente cu trotineta.

În decembrie anul trecut a intrat în vigoare o Directivă Europeană care aduce schimbări semnificative regulilor RCA. Posibil de la finalul anului viitor, dar cu siguranță din 2024, aceste schimbări se vor aplica și în România, scrie Economica.

Utilizatorii de trotinete electrice, obligați să dețină RCA

Astfel, toți utilizatorii de trotinete electrice vor fi obligați să dețină RCA, cel mai probabil de anul viitor. În cazul în care trotineta este închiriată, responsabilitatea încheierii asigurării va fi a firmei care oferă serviciul. Este una dintre prevederile noii Directive MTPL (engl. Motor Third Party Liability), adică a RCA.  

Directiva impune statelor membre UE să adapteze propria legislație până cel târziu la începutul lui 2024, RCA pentru trotinete devine obligatoriu. Este foarte probabil ca acest lucru să se întâmple chiar de anul viitor.

Numărul accidentelor grave, în care sunt implicate trotinetele, în creștere

Numărul accidentelor grave de circulaţie în care au fost implicaţi conducătorii de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani. Potrivit datelor puse la dispoziţie de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, în acest interval de timp, în România, s-au produs 198 de accidente grave în care au fost implicate trotinete electrice,  informează Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Vezi și: Cluj-Napoca: Un trotinetist a fost lovit de o mașină pe strada Anina - FOTO

Urmare a acestora, 13 persoane şi-au pierdut viaţa, peste 200 de persoane au fost rănite grav şi 12 rănite uşor. Majoritatea acestor accidente s-au produs din vina conducătorilor de trotinete, principala cauză fiind abaterile săvârşite în trafic, precum neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, neacordarea priorităţii vehiculelor, neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers şi circulaţia pe sens opus.

Vezi și: Trotinetiştii din Cluj-Napoca, pericol public. Chelnerițele unui local sunt terorizate - VIDEO

Cu toate acestea, este de presupus că numărul total al accidentelor rutiere în care sunt implicaţi utilizatorii de trotinete electrice este mult mai mare, având în vedere faptul că singurele evenimente care sunt evidenţiate din perspectivă statistică sunt cele soldate cu victime, soluţionate de către Poliţie (este plauzibil ca multe dintre accidentele soldate numai cu pagube materiale să nu fi fost declarate).


Comentarii Facebook