Traian Basescu ar putea fi suspendat din nou din functia de presedinte

 

Presedintele PC Dan Voiculescu a depus la Senat o cerere in acest sens. Pentru a fi supusa votului din plen propunerea are nevoie de sustinerea a cel putin o treime din deputati si senatori.

 

Voiculescu sustine ca Traian Basescu promoveaza actiuni ilegale si anti-sociale, incalcand Constitutia prin transformarea Presedintiei intr-un supraguvern.

 

"Din păcate, abdicând de la prevederile art.80 din Constituţie, care îi conferă rolul de mediator între puterile statului, precum şi între stat şi societate, Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi-a asumat, de facto, poziţia de principal conducător al puterii executive şi a iniţiat şi a promovat măsuri anti-sociale şi ilegale precum cea privind reducerea cu 15% a pensiilor, declarată neconstituţională  de către Curtea Constituţională a României în şedinţa din data de 24 iunie 2010.

Prin acel demers, Preşedintele României s-a plasat premeditat în conflict cu societatea românească, a transformat Preşedinţia într-un supra-guvern şi i-a privat pe cetăţenii români de o instituţie-mediator, capabilă să negocieze un acord între Guvern şi societate. Pe scurt, Preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia", se mentioneaza in document.

 

Conform Constituţiei, preşedintele poate fi suspendat în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei.

 

Propunerea de suspendare poate fi initiata de cel putin o treime din numarul senatorilor si deputatilorsi trebuie supusa la vot in sedinta comuna.  Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

 

Traian Basescu a mai fost suspendat de catre Parlament insa referendumul popular i-a dat castig de cauza.

De aceasta data insa situatia este contrara, Basescu detine majoritatea in Parlament, dar sondajele arata ca 65% dintre români ar vota pentru demiterea sa din funcţie dacă un nou referendum ar fi organizat în acest sens (sondaj realizat de IPP Research în perioada 9-16 iulie 2010).

Comentarii Facebook