Traian Băsescu ia apărarea STS în cazul accidentului aviatic de la Cluj: Nu puteau să facă mai mult



Președintele Traian Băsescu a dat o declarație de presă la sfârșitul ședinței CSAT, în care s-a analizat modul în care a fost abordată acțiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic din Munții Apuseni, din 20 ianuarie.

Băsescu a luat apărarea STS-ului, precizând că aceștia au făcut tot ce le-a stat în putere și au folosit toate mijloacele pe care le aveau la dispoziție pentru a stabili locația aeronavei prăbușite.

Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare. De aceea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi primul-ministru. În aceste zile s-a instalat public, prin persistenţa unor minciuni, ideea că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului. Este o minciiună. STS nu are echipamente pentru aşa ceva, nici dreptul legsal să facă aşa ceva.

STS preia informaţiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea de a spune exact punctul din care s-a făcut apelul telefonic, in momentul în care se face de pe un telefon fix. În momentul în care apelul se face de pe un telefon mobil, STS primeşte indicativul sectorului de celulă de la operator, dacă e Orange sau Vodafone sau alt operator de telefonie mobilă. Ceea ce STS primeşte şi transmite imediat către structurile care trebuie informate este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă”, a declarat Traian Băsescu, potrivit Medifax.

Șeful statului a precizat că anumiți politicieni, care au mers la diverse televiziuni, au ”propagat minciuna”, punând vina eșecului misiunii de salvare în spatele STS-ului.

Va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna. Oameni politici şi oameni care au apărut la televizor. Oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Repet, atunci când se face o coordonare interinstituţională, instituţiile statului român sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiune necesară în caz de salvare.

Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor pentru a primi un punct de vedere avizat şi bazat pe lege.

Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a hotărârilor de guvern şi a legilor. Am atenţionat şi în CSAT asupra acestui lucru. De dragul de a arăta populaţiei că facem ceva deteriorăm un sistem care funcţiona dacă s-ar fi respectat legea. Nu vom culege decât rezultate negative. Ceea ce trebuie să facem este să respectăm legislaţia pe care o avem”, a punctat președintele Traian Băsescu.

Comentarii Facebook