BĂSESCU: STS nu este de vină pentru EȘECUL căutărilor avionului prăbușit la Cluj

 

Traian Băsescu a luat apărarea STS în scadalul eșecului operațiunii de salvare din Munții Apuseni. Șeful statului a spus că STS nu avea atribușii și echipament pentru a face localizarea în cazul accidentului.

 

Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în concordanţă cu reglementările în vigoare. De aceea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi premierul. S-au spus minciuni cum că STS-ul trebuia să stabilească locaţia exactă a accidentului. E o minciună. STS-ul nu are instrumente şi nici dreptul legal de a face aşa ceva. STS-ul preia pe linia de urgenţă informaţiile de la operatorii de telefonie.

 

Când apelul la 112 se face după un telefon mobil, STS-ul primeşte indicativul celulei GSM. Ceea ce STS-ul primeşte şi transmite este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă.

 

Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite. Nu fac comentarii de ce, este treaba specialiştilor să stabilească.

 

În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului care şi-a făcut datoria. Iar eu nu pot intra în jocul demiterilor care dă bine la public sau la politicieni. STS-ul putea să facă mai mult decât să transmită informaţia privind sectorul în care s-a petrecut accidentul.

 

STS-ul nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Dacă verificaţi legislaţia în vigoare veţi vedea că operatorii de telefonie din România nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena din raza căreia s-a produs accidentul.

 

Sigur, va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna. Oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Repet, atunci când se face o coordonare inter-instituţională, instituţiile statului român sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiune de salvare.

 

Din informaţiile strânse în acest caz, pot să spun că dacă s-ar fi lucrat instituţional, când pui la un loc informaţiile de la STS, SRI, Aviaţia miliatară, ROMATSA, cu certitudine că localizarea s-ar fi putut restrânge la un perimetru foarte mic. Din păcate, comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la ministerul Transporturilor, nici la ministerul de Interne.

 

Nu voi intra în detalii deoarece cazul este în ancheta Parchetului. Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor pentru a primi un punct de vedere avuzat şi bazat pe lege pe respectarea regulamentelor în vigoare în astfel de situaţii”, a declarat Traian Băsescu.

 

Comentarii Facebook