Taxa specială RATUC va fi rediscutată în Consiliul Local Cluj-Napoca

 

Taxa specială RATUC, care v a fi folosită pentru achiziționarea de mijloace de transport noi, va fi rediscutată în Consiliul Local Cluj-Napoca, luni, 30 decembrie.

 

La ultima ședință, taxa nu a fost aprobată, deoarece consilierii locali USL s-au opus pe motiv că această taxă nu a fost explicată suficient. 

 

Primarul Emil Boc a explicat că taxa specială RATUC nu va duce la mărire a prețului biletelor, ci va permite folositea TVA -ului pe care ar trebui să îi plătească regia pentru a cumpăra autobuze noi.

 

Am vrut să constituim un fond din care să se cumpere autobuze noi pentru Cluj și pentru zona metropolitană. Forma în care a fost adoptată în martie 2013, în discuții cu cei de la Finanțele Cluj era să se plătească TVA la ea, finațiștii pe Codul Fiscal în vigoare au găsit o formulă să nu se plătească TVA și să rămână la banii la RATUC, să se poată cumpăra mai multe autobuze și troleibuze. Acesta a fost motivul pentru care noi am reintrat cu proiectul de hotărâre în Consiliul Local, pe baza Codului Fiscal perfect legal să rămână toți banii la Cluj din acea taxă. Acei bani din TVA să rămână la Cluj. Nu avea nicio legătură cu prețul biletelor.

 

I-am rugat pe consilierii USL să voteze, pentru că știam că cei din majoritate vor susține. Este vital ca noul an fiscal să înceapă cu această formulă de taxă, iar eu rugam pe cei din USL să voteze pentru că cei din Apahida și Florești așteaptă transportul metropolitan și vine în sprijinul lor. În ciuda la toate aceste rugăminți, pentru că un consilier local din majoritate a lipsit, USL a votat împotrivă și nu a trecut proiectul.

 

Va trebui să convoc din nou Consiliul Local și să sperăm că vor fi toți cei 14 din majoritate ca să putem face transport metropolitan. Cei din USL s-au bătut cu pumnul în piept că sprijină transportul metropolitan, în schimb pe la spate fac tot ce pot să îl blocheze. L-au blocat la Consiliul Județean, când au trimis traseele RATUC -ului pentru Florești și Apahida să le facă alte fime și acum și la nivelul Consiliului Local.

 

Cireașa de pe tort a fost cererea USL -ului să dăm stațiile RATUC -ului pentru Fany. Nu e de ajuns că e aglomerat Clujul în momentul de față, dar să îi dăm posibilitatea ca în tot orașul Fany să vină și să aglomereze. Ei au stații în Cluj-Napoca și le folosesc. Ce s-ar fi întâmplat în Cluj dacă acceptam această cerere? Le-am spus că sunt fanii lui Fany. În loc să fiți fanii interesului local, al RATUC -ului, parcă sprijinți alte interese. Am tras concluzia că oamenii aceștia au alete interese”, a explicat Emil Boc.

 

Taxa specială ar fi urmat să fie folosită pentru cumpărarea de noi autobuze pentru RATUC, fără ca municipalitatea să mai plătească TVA -ul la stat.

 

Opoziția din Consiliul Local, partidele PSD și PNL, l-a acuzat pe Emil Boc că a pus pumnul în gura opoziției minoritare.

 

Este important de știut cum a decurs ședința de consiliu local din data de 11 decembrie 2012 pentru a putea trage singura concluzie plauzibilă: în materie de bătaie de joc cu privire la așteptările clujenilor nu consilierii USL sunt cei care sunt în culpă, ci chiar primarul Emil Boc și mașina sa de vot PDL-UDMR. Ca o paranteză, consecvenți politicii duplicitare, politicienii UDMR sunt la putere atât în Consiliul local Cluj-Napoca, cât și în Consiliul județean Cluj. Interesul poartă fesul, iar în materie de ipocrizie politică primarul Emil Boc girează un astfel de comportament. Îl girează deoarece îi este mai confortabil să aibă o majoritate prin care să-și impună voința, în loc să accepte dialogul.

 

În timpul ședinței, supărat pe faptul că nu i s-a votat proiectul cu privire la noua taxă RATUC, domnia sa a trecut la acuzații și invective asupra consilierilor locali ai USL. Apoi a închis pur și simplu microfonul și nu a lăsat opoziția USL să își exprime punctul de vedere nici cu privire la motivele pentru care nu aceasta nu a agreat proiectul, nici cu privire la acuzele inventate privind favorizarea unor firme de transport privat în detrimentul regiei locale. Acesta a fost motivul pentru care consilierii locali ai USL Cluj au ales să părăsească ședința – lipsa de dialog și tentativa de a impune cu forța un proiect neargumentat.

 

Care este graba primarului Emil Boc de a ajuns să refuze dialogul? Faptul că trebuie înoită baza auto a RATUC? Dar inclusiv anul acesta autobaza RATUC a fost ”înoită” în special cu second-hand-uri.

 

Dacă este cineva de acuzat că își bate joc de clujeni, sunt de acuzat cei care vor să știe unde sunt banii, sau cei care îi risipesc cu inconștiență?”, au transmis consilierii locali USL Cluj.

Comentarii Facebook