„Surprize” lăsate în urmă de fosta conducere a Spitalului Județean? Contract de 26 milioane de lei pentru 48 paturi ATI la Ortopedia din Cluj


Clujenii ar fi trebuit să beneficieze deja din luna martie, de o Clinică de Ortopedie şi Traumatologie modernizată. În schimb, au un şantier neterminat care va intra în conservare şi un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii care a constatat multe probleme.

Clinica de Ortopedie și Traumatologie din Cluj-Napoca se află în șantier din decembrie 2020, termenul prevăzut inițial pentru finalizarea lucrărilor, a fost martie 2022. Medicii din Cluj însă sunt revoltați, pentru că la etapa actuală clădirea pare a fi departe de finalizarea lucrărilor. De asemenea, se stipulează că există mai multe probleme cu contractul încheiat de fosta conducere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca (SCJU), notează Adevărul.ro

Suntem nevoiţi să intrăm în conservare cu acest şantier şi să găsim o soluţie să putem continua reabilitarea Secţiei de Ortopedie, pentru că nu putem rămâne în acest stadiu. Pe contractul de acum proiectul nu poate fi astfel finanţat de niciun for”, a declarat, vineri, 4 februarie, într-o conferinţă de presă, Claudia Gherman, actualul manager al SCJU, instituţie în cadrul căreia funcţionează Clinica de Ortopedie şi Traumatologie.

Fosta conducere a SCJU, avându-l în frunte pe managerul Petru Şuşcă, a semnat, în iunie 2020, contractul care avea ca obiect „Etajare secţii clinice ortopedie-traumatologie, relocare şi modernizare bloc operator şi ATI, reamanajare spaţii ocupate de bloc ortopedie existent, amenajare acces auto ambulanţe şi construire lift exterior”. 

Semnarea contractului pentru modernizarea Clinicii de Ortopedie din Cluj s-a făcut fără informarea Ministerului Sănătății

Claudia Gherman a explicat care a fost una dintre principalele probleme constatate de Corpul de Control: „Semnarea contractului s-a făcut fără informarea Ministerului Sănătăţii şi fără ca întreaga sumă să fie identificată, practic s-a semnat un contract de 26 de milioane de lei, deşi erau disponibili doar 931.000 de lei, alocaţi de Consiliul Local Cluj-Napoca”. Acest lucru nu este legal, deoarece instituţiile publice trebuie să anunţe ordonatorul principal de credite, pentru investiţii mai mari de 7 milioane de lei, notează Adevărul.ro.

De asemenea, conform raportului, „o parte a cadrelor medicale din Secţia de Ortopedie-Traumatologie au susţinut că nu au fost informaţi despre aceste lucrări, fiind revoltaţi că se va reduce numărul de paturi de la 116 la 48 şi de la zece la şapte paturi pentru ATI. De asemenea, se va reduce numărul de săli de operaţie de la patru la trei săli”. 

Gherman susţine că proiectul nu este în regulă nici din punct de vedere tehnic, deoarece se reduce foarte mult numărul de paturi la Ortopedie: „De exemplu, în ziua în care în Cluj-Napoca trotuarele au fost acoperite de gheaţă, am avut 128 de pacienţi în mai puţin de 24 de ore. Ce făceam cu doar 40 de paturi la Ortopedie ocupate deja? Chiar dacă s-ar finaliza spitalul regional avem nevoie de mai multe paturi”, precizează sursa citată. 

Fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Cluj își vrea postul înapoi

Reamintim că fostul manager al spitalului județean din Cluj, Petru Șușcă, a obținut săptămâna trecută câștig de cauză la Tribunalul Cluj. Instanța a dispus reluarea concursului pe post pentru funcția de manager a Spitalului Județean de Urgență Cluj. 

Petru Șușcă a depus o plângere, după ce acum un an, a fost respins pentru postul de manager pentru că planul de management prezentat la concurs avea cu două pagini mai mult decât prevedea regulamentul. Decizia Tribunalului Cluj poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare, la Tribunalul Cluj. 

Administrația spitalului nu s-a putut pronunța deocamdată pe marginea subiectului, pentru că nu primise documentul oficial de la Tribunalul Cluj. Managerul precizează că personalul spitalului își execută atribuțiile în mod obișnuit.

„În ce privește decizia care a fost luată de Tribunalul Cluj, este o decizie de etapă, care a fost luată de o instanță pe fond și care sigur dă și posibilitatea de recurs, astfel încât deocamdată nu ne putem pronunța pe baza ei”, a declarat Claudia Gherman, actualul manager al Spitalului Județean de Urgență Cluj, pentru Știri de Cluj.

Comentarii Facebook