Sambata 28 Ianuarie

Steluța Cătăniciu își mai prelungește cu câteva luni mandatul de DEPUTAT

 

După ce Curtea de Apel Cluj a declarat-o incompatibilă, deputatul PNL Cluj, Steluța Cătăniciu, a făcut recurs, fapt ce îi mai aduce maxim câteva luni de mandat ca și deputat în parlamentul României. 

 

Pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost deja înregistrat, în data de 24 martie 2014, dosarul 556/33/2013, în care deputatul PNL, Steluța Cătăniciu a formulat recurs împotriva sentinței Curții de Apel Cluj prin care a fost admisă cererea Agenției Naționale de Integritate de declarare ca și incompatibilă cu funcția de deputat. Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu au fixat încă un termen de judecată. 

 

Steluța Cătăniciu a pierdut procesul cu ANI, după ce a inspectorii de integritate au descoperit că aceasta, în perioada în care era consilier local în cadrul Consiliului Local Cluj Napoca, din partea PNL, a îndeplinit funcția de membru în cadrul comisiei de vânzare a spațiilor comerciale dar a fost avocatul unei societăți care se afla ân litigiu cu aceeși comisie. 

 

În data de 30 decembrie 2013, Curtea de Apel Cluj a pronunţat sentinţa 611/2013, prin care a stabilit că Steluţa Cătăniciu s-a aflat în conflict de interese. Dacă sentinţa va fi confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deputatul PNL îşi va putea pierde mandatul de deputat.

 

Reprezentanţii ANI au stabilit că, în aprilie 2008, Steluţa Cătăniciu, avocat pe atunci a încheiat cu Societatea Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică, prin care se obliga să asigure redactarea, susţinerea acţiunii privind vânzarea spaţiului situat pe strada Memorandumului 8, la instanţa Tribunalului Cluj. 

 

Două luni mai târziu, la data de 1 iunie 2008, Steluţa Cătăniciu a dobândit calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca. În data de 27 iunie 2008, Steluţa Cătăniciu a dobândit calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii în baza Legii 550/2002. Deputatul PNL a susţinut că ea a fost împotriva numirii în această comisie, deoarece ”în virtutea profesiei sale de avocat a avut clienţi care s-au judecat cu această comisie”.

 

După alte câteva luni, în data de 5 martie 2009, Tribunalul Cluj a pronunţat o sentinţă favorabilă în cazul Cooperative Foto Optica, apărată în calitate de avocat de consilierul local Steluţa Cătăniciu, pentru un onorariu de 4.000 de lei plus TVA.

 

La data de 7 aprilie 2009, Steluţa Cătăniciu, în calitate de consilier local a participat la votul pentru adoptarea HCL 190/2009, și a votat PENTRU. Hotărârea se referea la prelugirea contractului de asociere pentru spaţiul cu altă destinaţie, care aparţinea Foto Optica, de pe strada Napoca 27.

 

Peste o lună, mai exact în data de 5 mai 2009, Steluţa Cătăniciu a încheiat cu Foto Optica un nou contract de asistenţă juridică pentru redactarea şi susţinerea recursului formulat de Consiliul Local Cluj împotriva sentinţei Tribunalului Cluj din data de 7 martie.

 

Curtea de Apel Cluj a decis că Steluţa Cătăniciu s-a aflat în conflict de interese. ”Reprezentarea în instanţă a intereselor societăţii Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica în baza contractelor de asistenţă juridică 5/22 aprilie 2008 şi 56/5.05.2009, societatea ce s-a aflat în litigiu cu Primăria Cluj-Napoca, mai concret şi pentru acurateţe, pârâţii din litigiu au fost Consiliul Local al municipiului Cluj Napoca şi Comisia de vânzare a spaţiilor comerciale”, se arată în sentinţa prin care s-a stabilit că Steluţa Cătăniciu s-a aflat în conflict de interese. 

 

Magistratul susţine că Steluţa Cătăniciu, în calitatea sa de consilier local şi memrbu în Comisia pentru vânzarea spaţiilor, a votat pentru preulungirea contractului de asociere pentru un spaţiu comercial pe care Foto Optica îl deţinea pe strada Napoca, dar după aceea, la scurt timp, a reprezentat interesele cooperative în justiţie pentru obligarea Consiliului Local Cluj Napoca şi a Comisiei pentru vânzarea spaţiilor comerciale la vânzarea prin negociere directă către Foto Optica a spaţiului de pe strada Memorandumului 8.

 

Judecătorul mai spune că apărarea deputatului PNL are grave breşe şi că Steluţa Cătăniciu nu a ridicat de la poştă comunicările Agenţiei Naţionale pentru Integritate. ANI susține că au raportul privind ancheta declanșată de două ori la domiciliul deputatului Steluța Cătăniciu, dar acesta nu a fost ridicat de la poștă, deși fusese trimis cu recomandare și cu confirmare de primire. 

 

Această este o practică constantă a celor care vor să scape de amenzi sau alte acte. Prin faptul că nu ridică comunicările de la Poştă, cei în cauză susţin că nu le-au fost comunicate actele în cauză, speţa de faţă comunicarea ANI, şi cer anularea acestora.

 

Cătăniciu a fost aleasă deputat în urma redistribuirii voturilor, în Colegiul 2 Cluj-Napoca, luându-i locul lui Daniel Buda, candidatul PDL Cluj.

 

ANI a identificat elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispozițiilor art. 46 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, "Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local".

 

Potrivit prevederilor art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii, aceștia fiind obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.

 

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementărilor aplicabile demnității și funcției respective, au mai precizat inspectorii ANI.

Comentarii Facebook