Proiect de Hotărâre de Guvern prin care lacurile Tarnița și Beliș Fântânele nu mai sunt NAVIGABILE. Succes al prefectului Aurel Cherecheș


Ministerul Transporturilor a realizat o Hotărâre de Guvern prin care lacurile Tarnița și Beliș Fântânele sunt scoase de pe lista lacurilor navigabile. 

Urmare a adresei dumneavoastră nr. 13280/31.10.2019, înregistrată la registratura Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor vă comunicăm următoarele:

În anexa de la H.G. nr. 665/ 2008, este cuprinsă lista căilor navigabile interioare ale României unde sunt evidențiate lacurile Fântânele și Tarnița., la pozițiile 5.6 și 5.7.

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a întreprins demersurile necesare și a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 655/2008 pentru stabilirea nominală și pe porțiuni a căilor navigabile interioare a României, proiect care se află pe circuitul de avizare, în care se stipulează că, pozițiile 5.6 și 5.7 din anexă, respectiv lacurile Fântânele și Tarnița, sunt eliminate din lista căilor navigabile ale României”, se arată în adresa primită de Prefectura Cluj de la Ministerul Transporturilor.

Prefectul Clujului, Aurel Cherecheș, aflat la final de mandat, a declarat că acesta este un ultim pas și că speră că lucrurile vor merge până la capăt. ”Eu și echipa mea de la Prefectura Cluj am lucrat de luni de zile pentru a duce la capăt acest proiect. Mai este un pas și va fi aprobată Hotărârea de Guvern, iar lacurile nu vor mai fi navigabile. Eu mi-am făcut datoria și am făcut toate demersurile posibile. Pe lacul Tarnița nu mai este mult până când nu va fi un accident grav, dacă se continuă așa. Când procurorii vor veni să mă întrebe ce am făcut pentru a stopa lucrurile, voi arăta toate demersurile. Eu sper ca Ministerul Transporturilor să meargă până la capăt și să facă curățenie la Tarnița și Beliș”, a declarat prefectul Clujului, Aurel Cherecheș.

Scandalul privind haosul de pe lacul Tarnița a început în vară, când parlamentarii Adrian Dohotaru și Horia Nasra au arătat că lacul a fost ”capturat” de șmecherașii Clujului. Accesul spre lac a fost restricționat cu gard, iar pe lac au apărut peste tot pontoane, bărci cu motor și chiar firme care închiriau skijet -uri. Un afacerist clujean a ajuns să aterizeze chiar cu avionul pe lacul de la Tarnița.

Toți acești șmecherași au profitat de faptul că pe lacul Tarnița și Beliș, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, Oficiul de Căpitănie Dej și Hidroelectrica, nu au elaborat un regulament de navigație, care să reglementeze lucrurile. Nu s-a făcut acest lucru pentru că foarte mulți oameni de afaceri și politicieni au profitat.

Senatorul ALDE, Marius Nicoară, chiar  ”l-a tras de urechi” pe prefectul Aurel Cherecheș, în Parlament, pe motiv că și-a permis să ceară Hidroelectrica (instituție condusă de Marius Cătăniciu, soțul colegei sale de partid, Deputata Steluța Cătăniciu) să elaboreze un regulament de navigație.

O anchetă Știri de Cluj a demonstrat că apa din Tarnița are de suferit de pe urma poluarii și a dejecțiilor. Calitatea s-a înrăutățit brusc anul trecut, în 2018, apa devenind MODERATĂ, deși cu un an înainte calitatea era BUNĂ.  Astfel, clasa de calitate a apei din Tarnita a fost timp de patru ani, in perioada 2014-2017 BUNĂ, iar in 2018 a pierdut o clasa si a devenit MODERATĂ. Urmatoarea clasa la care se va ajunge, fara indoiala, daca autoritatile nu iau masuri urgente este calitate SLABĂ. Aceasta degradare a calitatii apei, s-a produs pe fondul cresterii unor indicatori care sunt influentati de cantitatea de materii organice (cel mai probabil pentru că a crescut cantitatea de dejectii din lac). 

Reprezentantii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) au precizat că ”în contextul creșterii presiunilor antropice (n.red. acțiunile omului asupra naturii) din zona lacului Tarnița, începând cu anul 2018 se observă creșteri ale valorilor medii pentru unii indicatori fizico-chimici din grupa “Regimul oxigenului” (CBO5 şi CCO Cr, indicatori sensibili la încărcarea în materii organice a apei lacului)”.

Datele au fost furnizate de ABAST, care nu a oferit, insa, informatii concrete despre nivelul si modificarile acestor indicatori, motivând că ”buletinele de analiză și valorile indicatorilor de calitate sunt informații exceptate de la liberul acces la informatii”.

Conform surselor Știri de Cluj, indicatorul CBO5 din lacul Tarnița ar fi ajuns la nivelul 4, de la nivelul 1 cât era acum câțiva ani. Informatia nu este, insa, confirmata de oficialitati, deoarece, desi Stiri de Cluj a adresat ABA Somes- Tisa o intrebare exact despre acest indicator, reprezentantii institutiei au spus ca aceasta nu este o informatie publica. Grav este că de la nivelul 5 al indicatorului CBO5, apa ar putea fi declarată nepotabilă.  

Comentarii Facebook