Profesorul Ștefan Florian, contrat de un neurochirurg: ”Rezidenții fug de responsabilitate?! Să vă fie rușine! Rezidenții fug de foame și de șomerie!”


Dr. Ciobotaru Georgian, medic neurochirurg, l-a ”executat” pe profesorul Ștefan Florian, neurochirurg foarte cunoscut, care a spus că studenții de la medicină fug de specialitățile grele, cum e neurochirurgia. 

Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian

Pe toată perioada rezidențiatului meu aveam câțiva profesori pe care îi vedeam ca pe niște zei, printre care și pe profesorul Ștefan Florian – era un neurochirurg extrem de celebru, rezidenții săi erau incredibil de mulțumiți de dumnealui, iar nivelul neurochirurgiei practicat de rezidenții de la Cluj părea intangibil comparativ cu cel al neurochirurgiei permise celor mici prin alte centre prin care am mai fost.

Se pare însă că bătrânețea nu aduce și înțelepciunea”, a declarat medicul Ciobotaru Georgian, după apariția ultimei declarații a profesorului Ștefan Florian. Neutochirurgul clujean îi certa pe tinerii care dau la rezidențiat că fug de specialitățile grele, cum e chirurgia. 

Medicul Ciubotaru a analizat și o altă declarație a profesorului Ștefan Florian, de la finalul anului 2022, când neurochirugrul clujean se plângea că cei care termină facultățile de medicină pleacă să muncească în străinătate. 

”În 14 octombrie 2022, prof. Florian spunea pentru stiridecluj.ro următoarele: „Noi pregătim numai în domeniul în care mă pricep eu, neurochirurgie, între 30 și 35 de specialiști, iar țara are nevoie în mod real de 5 - 7 specialiști pe an. Pleacă afară sau în domeniile private.” ( https://www.stiridecluj.ro/.../profesorul-stefan-florian... )

Iar zilele trecute, pentru aceeași publicație, același om spunea: „Asta [n.m. referindu-se la agresivitatea pacienților] este atmosfera creată în ani de zile, acesta este curentul, trendul care ne-a fost indus dinspre Vest și acesta este rezultatul… fuga de responsabilitate, de specialități care ridică probleme, care ridică responsabilități mari și îndreptarea tinerilor spre o specialitate mai confortabilă, mai bună, și de ce nu, care poate fi efectuată și într-un cabinet particular, astfel încât nu e de mirare că am ajuns în punctul în care lumea să nu vrea [o specialitate chirurgicală/dificilă]” ( https://www.stiridecluj.ro/.../chirurgul-stefan-florian... )

Știți când eram mici și spărgeam ceva și dădeam vina pe pisică/frate/ghinion doar să nu ne asumăm răspunderea? 

Dacă în fiecare an se pregătesc 30-35 de neurochirurgi, într-o perioadă de 35 de ani cât durează o carieră în acest domeniu, înseamnă că ajungem să avem simultan 1200 de neurochirurgi în România, pe când în Olanda (țară cu populație relativ similară României), există FIX 119 neurochirurgi! Ies la pensie 4, intră 4, nu stă nicio fosilă până 89 de ani de se visează împăiată în scaun”, a mai comentat neurochirurgul Georgian Ciobotaru

El este de părare că rezidenții nu fug de responsabilitatea specialităților grele, ci nu vor să termine și să ajungă direct șomeri.  

”Școala de neurochirurgie românească nu produce predominant neurochirurgi, ci este o fabrică de cârpe de șters pe jos (în timpul rezidențiatului) și de șomeri (după rezidențiat)! Dacă din 30-35 doar 5-7 ajung să fie efectiv necesari sau angajați, restul de 30 sunt fie șomeri, fie trăiesc din gărzi, fie pleacă în afară! 

Rezidenții fug de responsabilitate?! Să vă fie rușine! Rezidenții fug de foame și de șomerie! Fug de a avea la 32 de ani o familie, după 24 de ani de muncă, dar niciun loc de muncă, fiind nevoiți să lingă clanțele ușilor șefilor de secție pentru un post sau să facă zeci de gărzi să aibă o pâine de pus pe masă! 

Nu e vina Vestului că nu avem noi rezidenți, ci e vina dumneavoastră și a celor ca dumneavoastră! Este vina celor care acceptă tacit să le intre 30 de rezidenți în pregătire deși știu că nu au unde să se angajeze indiferent câte servicii am face în România! Ați fost în 2017 șeful unei comisii care a interzis specialiștilor să opereze 90% din neurochirurgie, acum vă mirați că nu mai aveți rezidenți?

În locul dumneavoastră mi-aș turna cenușă în cap și n-aș mai deschide niciodată subiectul acesta în public.

Orice share e binevenit!”, a explicat medicul  Ciobotaru Georgian, din București.

Cei care au citit postarea l-au felicitat pentru curaj și pentru faptul că atrage atenția asupra acestor lucruri. ”Tinerii nu mai au loc de ei, pentru că profesorii stau în spitale pana la 75 ani. Unii și aceiași la stat la privat și mai sunt și profesori la medicină!!!!!”, iar medicul Ciobotaru l-a dat ca exemplu pe profesorul Leon Dănăilă, care ”implineste 90 parca anul acesta pe 1 iulie! Inca opereaza!

Comentarii Facebook